JCB slår ett slag för golf
Ett av de mer udda inslagen i internationell marknadsföring sätts nu i sjön av brittiska JCB. Företaget investerar motsvarande 340 miljoner kronor i en golfbana som efter färdigställandet 2018 ska vara med och slåss om att få arrangera deltävlingar på de större tourerna.
För den som får för sig att åka till Storbritannien är nog inte Rocester det första namn som poppar upp på listan över tänkbara resmål. Byn, belägen i Staffordshire mellan Manchester och Birmingham, har inte mer än cirka 1 500 invånare och har trots etableringen av en romersk befästning och ett kloster inte lämnat några större historiska avtryck.
Trots det lockas en aldrig sinande ström av besökare till den lilla byn där JCB, en av världens största tillverkare av entreprenadmaskiner, har sitt huvudkontor och med en mängd fabriker utspridda i närheten.
Nyligen presenterade den brittiska maskinjätten planer på att investera runt 1,5 miljarder kronor i nya produktionsanläggningar för att möta en förväntat ökad efterfrågan. Nu visar det sig att ambitionen att växa har styrt in företagsledningen med styrelseordförande Lord Bamford i spetsen, i helt nya banor även när det gäller marknadsföring. Därför investeras nu 340 miljoner kronor i en golfbana som ska erbjuda spel av absolut högsta världsklass.
– Som en del av våra planer att öka produktionskapaciteten och försäljningen, behöver vi ytterligare öka medvetenheten om varumärket JCB runt om i världen. Golf är verkligen en global sport. Jag är själv ingen golfare, men jag är entusiastisk över möjligheterna det ger att driva våra framtida planer för tillväxt i företaget, säger Lord Bamford.
Företagets nytillträdde vd, Graeme Macdonald, menar att den nya golfbanan blir företagets hittills största marknadsföringsredskap.
– Den kommer att stärka relationer och skapa arbetstillfällen. Om en stor tävling kommer att hållas på banan, kommer tv-sändningarna definitivt att sätta varumärket på kartan. Den kommer även att stödja Staffordshire och marknadsföra länet som turistattraktion för miljontals människor världen över.
Avsikten är att anlägga en 6 500 meter lång 18-hålsbana – par 72 – med mästerskapsstatus söder om företagets huvudkontor i Rocester.
Banans hjärta blir 1700-talsherrgården Woodseat Hall som för närvarande är i ruiner, men som ska få ett nytt liv som klubbhus kompletterat med spa- och fritidsanläggning liksom hotell.
Banarkitekt är Robin Hiseman som bland annat ritat en bana i norska Bodø och som för närvarande jobbar med tre banor tillsammans med den skotske legendaren Colin Montgomerie. Sedan 2004 är han ansluten till European Golf Design – ett företag knutet till IMG, internationell tungviktare som arrangör av sportevenemang, och The European Tour – och kanske mest bekant för Celtic Manor i Wales som var värd för Ryder Cup 2010.
– Vi är tillfrågade om att designa en bana som ska vara i klass med de bästa banorna i Storbritannien. Vi är helt övertygade om att vår design möter dessa krav, då vi tar fördelar av det variationsrika landskapet som innehåller lövskog, klassisk engelsk lantbruksmark och historiskt parklandskap med många olika trädarter, säger Robin Hiseman.
Banan kommer att slingra sig runt områdets naturliga konturer i en slinga som vindlar in och ut ur skogspartier samtidigt som det finns existerande vatten som sätts i spel på flera av hålen. Framför allt sticker banans sjuttonde hål ut, ett par tre hål med greenen på en delvis trädbeväxt ö.
Tanken är att golfbanan i första hand ska vara öppen för JCB:s nätverk, där de 770 återförsäljarna runt om i världen utgör stommen. Förhoppningen är att den ska bidra till ökad försäljning, bygga upp relationer med nya kunder och stärka relationerna med existerande kunder.
De närmaste åren kommer den planerade golfbanan att bli ett 97 hektar stort skylfönster för JCB, för givetvis blir det företagets maskiner som kommer att få dra det tyngsta lasset vid iordningställandet. Även när banan står klar lär det pila en och annan gul maskin på anläggningen som beräknas sysselsätta ungefär 100 personer, bland annat för att sköta banan. Med ambitionen att den ska hålla tourkvalitet får inget lämnas åt slumpen vare sig under byggtiden eller efteråt.