23948sdkhjf

Svevia vänder förlust till vinst

2012 års förlust på drygt 460 miljoner kronor har vänts till en vinst på 35 miljoner kronor för Svevia. – Samtliga divisioner uppvisar resultatförbättringar och tre av fyra divisioner levererar positiva resultat, säger företagets vd och koncernchef Torbjörn Torell.


Torbjörn Torell konstaterar att mycket gjorts för att effektivisera företaget sedan avknoppningen från dåvarande Vägverket för fem år sedan, men också att mycket återstår att göra i ambitionen att vara ett effektivt och konkurrenskraftigt företag.

En väsentlig del i åtgärdspaketet är att anpassa antalet anställda till det arbete som utförs och att förse organisationen med den kompetens och erfarenhet som behövs. Det har bland annat inneburit att ledningskapaciteten förstärkts, både för att tillföra spetskompetens och lokal närvaro.

Nyanställningar till trots hade Svevia vid årsskiftet ungefär 2 000 anställda. Det betyder att personalstyrkan minskat med ungefär 800 personer de senaste tre åren. Enbart under 2013 minskade arbetsstyrkan med cirka 250 personer, med oförändrad omsättning.

Efter ett par år med röda siffror ser det dock ut som om arbetet börjar ge resultat. Nettoomsättningen blev visserligen i stort sett oförändrad på en nivå strax under 7,2 miljarder kronor. Däremot ökade orderingången från 6,6 miljarder kronor till närmare 8,2 miljarder kronor, vilket också innebar att orderstocken ökade kraftigt från 6,4 miljarder kronor till 7,4 miljarder kronor. Dessutom förbättrades alltså rörelseresultatet med närmare en halv miljard kronor.

Företaget ser med försiktig optimism på framtiden och räknar med en generell uppgång i det svenska byggandet. Inte minst gläds man åt att bostadsbyggandet ökar även om Svevia primärt ägnar sig åt anläggningssidan. Anledningen är att företaget konstaterat att nedgången i bostadsbyggandet har lett till viss prispress även för anläggarna. I synnerhet leder det till hårdare konkurrens på drift och underhåll, och då främst i norra Sverige.

Svevia konstaterar också med viss förtjusning att Trafikverket har ökat utbudet av totalentreprenader – en upphandlingsform som ger entreprenörerna ett större ansvar för projektering och funktion. Resultatet blir minskad konkurrens från mindre företag, men kan samtidigt vara en orsak till att Svevia konstaterar att de utländska konkurrenterna blir allt fler inom delar av företagets verksamhetsområde.

Företaget lyfter också fram att man tog hem 55 procent av de driftupphandlingar som Trafikverket genomförde under 2013. Förväntningarna är också stora inför 2014 där 13 av Trafikverkets 112 driftområden kommer att upphandlas till ett värde som Svevia beräknar landa någonstans kring 1,4 miljarder kronor. De första två – Lycksele och Piteå – har redan plockats hem av Svevia.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062