23948sdkhjf

Ljust och fräst

Fräsning fungerar! Det hävdar i alla fall Dynapac som ser metoden som ett bra sätt att underhålla vägar. När företaget nyligen visade upp sina fräsar var bättre belysning, roterbart tak och parallellogramaxlar några av nyheterna.


Visst behövs det nya vägar, att underhålla de gamla är dock minst lika viktigt. Atlas Copcoägda Dynapac framhåller gärna fräsning som ett bra sätt att hålla vägarna i trim.

– Genom att fräsa bort det dåliga materialet och lägga i nytt får vägen ett nytt liv, säger Per Tingskull, produktchef för asfaltfräsar på Dynapac.

Metoden kan användas vid flera olika typer av problem.

– Det blir ofta sprickor i en väg, till exempel runt en vägbrunn. Sprickorna växer och till slut lossnar materialet, det kan också hända vid ett trafikljus där bilar stannar och startar ofta, hjulspår är ett annat gissel, de kan leda till vattenplaning och där kan fräsning vara en bra lösning, fortsätter Per Tingskull.

Det räcker oftast inte att bara fylla i håligheterna

– Om man inte fräser bort det gamla utan bara lägger på nytt blir det olika tjocklek, då försämras hållfastheten.

Dynapac saluför fräsar och vid en maskinvisning i slutet av januari presenterades fyra olika maskiner: PL 350, PL 500, PL 1000 och PL 2000. Modellerna har uppdaterats på flera sätt, till exempel har PL 500 och PL 1000 fått ett helt nytt tak.

– Det är höj- och sänkbart, det har också försetts med belysning, säger Per Tingskull.

PL2000 har inte fått nytt tak men däremot en steg IV motor.

Fräsning sker ofta nattetid och det kan vara svårt att se ordentligt, kunderna har därför efterlyst bättre belysning.

Taket är dessutom roterbart, så att lyse finns även vid underhållsarbete på maskinen.

– Förr gick taket bara att skjuta i sidled, säger Per Tingskull.

Varför inte bara förse maskinen med hytt?

– Den blir för hög för att kunna transporteras då, dessutom vill operatörerna inte ha hytt, säger Per Tingskull.

De större fräsarna PL 500 och PL 1 000 har försetts med parallellogramaxel fram. Framhjulen blir därmed parallella även om de står på olika höjd.

– Tidigare hade vi en stel axel, med en parallellogramaxel blir trycket på däcken jämnare, då slits de mindre, väggreppet blir också bättre. Det är en lösning som vi är ensamma om, säger Per Tingskull.

PL 500 har fyra hjul, den kan fräsa 25 centimeter djupt och har en steg IIIA Cummins dieselmotor på 97 kW (130 hästkrafter). Maskinen ska vara användarvänlig med en plattform där vibrationerna minimerats och reglagen placerats smart. Sikten uppges vara bra, särskilt över fräsområdet och frästrumman som ska kunna bytas snabbt och enkelt, maskinen i sig ska också vara lätt att serva.

PL 1000 har biffats till, förklarar Abhijit Som, produktspecialist på Dynapacs asfaltutläggare i Wardenburg Tyskland.

– Vi har försökt få in de tillval en kund vill ha, vi har förbättrat sikten och tankkapaciteten, både för bränsle och för vatten, den är också lättare att manövrera och har en liten vändradie - lägst i sin klass.

PL 1000 har samma tak som PL 500, en steg IIIA-motor på 150 kW, fyra hjul och ett fräsdjup på 0-30 centimeter. Även här är plattformen vibrationsisolerad.

PL 2000 är gjord för de större projekten, den ska kunna fräsa lös både asfalt och betong i bredder på maximalt 2 100 millimeter och djup på maximalt 320 millimeter. Fräsen går på fyra hydrostatiskt drivna band, den drivs av en vattenkyld Cumminsmotor som går att få i olika miljöklassningar. Bullret uppges vara minskat, och enligt tillverkaren ska stort fokus ha lagts på att göra förarens vardag enklare och mer komfortabel.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.099