23948sdkhjf

Dynapac ska växa

Atlas Copco tror på Dynapac, företaget betraktas som en hörnsten i koncernens färskaste affärsområde och målet är att öka omsättningen både för vältar, läggare och fräsar.


Karlskrona . För bra precis 70 år sen grundades AB Vibro Betong, företaget som sedermera blev Dynapac. Mycket vatten har runnit under broarna sedan dess och många ägare har passerat revy. 2007 tog Atlas Copco över företaget, sedan dess har den klassiska vält- och läggartillverkaren bit för bit inlemmats i den stora koncernen, Atlas Copco firade 140-årsjubilum i fjol och omsatte tio miljarder euro 2012 (cirka 88 miljarder kronor), verksamheten bedrivs i 170 länder och sysselsätter inte mindre än 40 000 människor.

Sju år senare kan vi se förändringarna, Dynapac stod till en början mest på egna ben men lite i taget har moderbolaget satt sin prägel på verksamheten, detta märktes inte minst 2013 då den klassiska Dynapac-kombinationen rött och gult övergavs för moderbolagets gult och grått.

När Atlas Copco bjöd till pressvisning i Dynapac-fabriken i Karlskrona stod det klart att ägarna också ville förmedla hur man ser på Dynapacs framtid.

– Dynapac är en viktig del i Atlas Copco, en del som vi vill utveckla och utöka, deklarerade Herman Matthyssen, Atlas Copcos marknadsdirektör på RCE Division.

Atlas Copcos uttalade mål är att Dynapac ska växa, omsättningen för vältar ska hamna på cirka två miljarder euro (nästan 17,7 miljarder kronor), den för läggare på cirka en miljard euro (drygt 8,8 miljarder kronor) och den för fräsar på ungefär en halv miljard euro (cirka 4,4 miljarder miljarder kronor), förklarar Peter Lauwers.

Vad det innebär i tillverkade enheter får vi dock inte veta.

– Vi publicerar inga sådana siffror, säger Herman Matthyssen.

Han tillägger dock att en ökning av produktionen lätt får plats inom företagets nuvarande fysiska ramar.

– Vi kan alltid lägga till ett skift eller två.

Atlas Copco har i dag fyra affärsområden, Dynapac beskrivs som en hörnsten i det färskaste av dessa, Construction Technique, som bildades 2011.

Affärsområdet består av fem divisioner där Dynapac är en. Förutom fabriken i Karlskrona, där man tillverkar stora och små asfaltvältar samt jordkompaktorer, har Dynapac ytterligare fyra fabriker världen över: i tyska Wardenburg, brasilianska Sorocava, indiska Nasik och kinesiska Tianjin.

Atlas Copco har redan satt sin prägel på fabriken i Karlskrona förklarar Hermann Matthyssen.

– Då arbetade man i stationer, nu har vi en line.

Tidigare byggdes lager, nu är tillverkningen kundorderstyrd. Den som vill handla får specificera hur produkten ska se ut och vara utrustad, får det till exempel lov att vara AC, hytt eller uttag för mobilladdare? När ordern väl är lagd ska det, enligt Atlas Copco, bara ta tio dagar att få maskinen tillverkad, testkörd och klar för leverans.

– Tidigare kunde det ta två-tre månader, säger Herman Matthyssen.

För framtiden utlovar han nya produktionsprinciper som ska öka maskineffektiviteten och korta ledtiden ytterligare.

– Atlas Copcos produktionsfilosofi ska tillämpas även på läggare och vältar.

Enligt Karlskronafabrikens chef Peter Lauwers är Dynapacs verksamhet fortfarande centrerad kring Europa. Det kommer dock att ändras, förklarar han.

– Vi är en världsspelare och det märks att balansen förskjutits från väst till öst, mer och mer händer utanför Europa, särskilt sedan krisen 2009.

De olika marknaderna ställer olika krav på en maskintillverkare, de höga västeuropeiska kraven på avgasrening skiljer sig från de som ställs i andra delar av världen, Dynapacs produkter skiljer sig därför också åt på olika ställen.

– Vi har lokala ingenjörer i Kina, Indien och Brasilien som tar fram produkter för deras marknad, maskinerna har också olika plattformar, vi vill också producera produkterna så nära kunden som möjligt, summerar Peter Lauwers.

Han betecknar 2013 som ett tämligen höjdarfritt år med ett svagt Nordamerika och ett osäkert Kina. Ambitionen för 2014 är att förbättra det mesta, rent konkret planerar företaget att lägga fokus inte bara på trotjänarna vältar och läggare, tanken är att öka det krut man lägger på till exempel fräsmaskiner, där man också hoppas på synergieffekter inom koncernen, inte minst när det gäller borrning.

– Teknologin finns inom gruppen, säger Peter Lauwers.

Han konstaterar att 2013 avslutades i ett ljusare läge och ser stora möjligheter för Atlas Copcos Dynapac att lyckas 2014,.

– Vi ska växa mer än marknaden.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064