23948sdkhjf

Lättvältat med ny styrning

En följsam miniratt och en styrspak som inte gör som du säger, utan som du borde ha sagt, var några av nyheterna när Atlas Copco presenterade Dynapacs nya vältar.


Karlskrona . Det fanns mycket nytt att välja på när Atlas Copco bjöd till pressvisning på Dynapacs anläggning i Karlskrona i slutet av januari.

– Alla vältar har uppdaterats under de senaste 2,5 åren, konstaterar Lars Lundahl, produktspecialist på Atlas Copco.

Han uppger att alla maskinerna ska vara bränslesnålare än sina föregångare. På motorsidan har det hänt en hel del, till exempel har minstingen, CC900 som kommer ut på marknaden 2014, fått en Tier 4 final motor, de flesta andra har en Tier 3 (steg IIIA) eller Tier 4 interim (steg IIIB).

– Det dröjer ännu några år innan det finns Tier 4 final för större motorer, kommenterar Lars Lundahl.

Motorklassningarna kan te sig förvirrande, den europeiska varianten med steg och den amerikanska med Tier följs inte alltid åt. Steg IIIA motsvarar Tier3, steg IIIB motsvarar Tier 4 interim, och steg IV motsvarar Tier 4 final.

För vissa motorstorlekar (0-19 kW och 19-37 kW) finns dock ingen högre klassning än steg IIIB i Europa, dessa motorer ”förlorar” därmed ett viktigt europeiskt försäljningsargument om de klarar amerikanska Tier 4 final, detta faktum märks nämligen inte i Europa, där det i alla fall heter att de motsvarar steg IIIB.

– När motorn är klassad för Tier 4 final kan vi då inte visa med steg-klassningen att den faktiskt är bättre än en steg IIIB-motor, förklarar Lars Lundahl

Vad är det då som skiljer en steg IIIB-motor från en Tier 4 final motor?

– För de minsta motorerna 0 – 18 kW har vi inga emissionsbestämmelser i Europa men vi följer de amerikanska fullt ut vilket innebär att vi har Tier 4 final på de små vältarna CC800 – CC1000. För motorerna i klassen 37 – 56 kW är det rent utsläppsmässigt ingen större skillnad. För större motorer som till exempel 75 -130 kW går man ned rejält i NOx från 3,3 g/kWh till 0,4 g/kWh. För de större motorerna innebär det i många fall att man får införa urea-injektering precis som man gör på lastbilar med så kallad ”Add Blue”, säger Lars Lundahl.

En av de maskiner som har en Tier 4 final motor men inte får klassas som steg IV är CG2300, en asfaltpackningsvält med stel ram.

– Den uppfyller därmed alla utsläppskrav som ställs i flera år framöver, säger Lars Lundahl.

Maskinen har förbättrats på flera avgörande sätt och lanseras fullt ut 2014 förklarar han.

– Vi har ökat sidoåkningen så att föraren kan komma ut längre och få bättre sikt över valskanterna, jobbet blir bättre gjort och det blir dessutom bekvämare, säger han.

Tidigare modellers hydrauliskt styrda stora ratt har ersatts av en elektroniskt styrd miniratt, miniratten ska leda till en mer ergonomisk arbetsmiljö, styrningen ska dessutom bli mer precis.

– Den är väldigt följsam och jättelätt att använda, säger Lars Lundahl.

Än så länge är det bara CG 2300 som fått miniratten, övriga modeller ska följa efter men det dröjer ännu ett tag.

– Det blir inte fler i år, kommenterar Lars Lundahl.

Miniratten sitter till vänster om föraren, till höger sitter en elektroniskt styrd spak. Övriga modeller har också en dylik spak, men CG 2300 har fått en fintrimmad variant som ligger lite före i utvecklingen.

– Nu behöver man inte vara finkänslig för att köra lugnt, förklarar Lars Lundahl.

Ställer man in arbetsmode ska maskinen garantera en lugn och säker körning. Även om föraren knuffar till spaken på ett omilt sätt ska maskinen avhålla sig från häftiga skutt, den ska i stället ta den klumpiga ordern som en information om vart maskinen ska, men föra den ditåt lugnt och försiktigt. Är olyckan framme ska den dock vara på alerten.

– Den känner av om det är panik, måste man verkligen stanna och trycker till spaken hårt så stannar den direkt.

Lars Lundahl konstaterar att både spaken och miniratten ska underlätta körningen så att även en mindre rutinerad förare klarar av jobbet.

– Man ska inte behöva vara expert, en annan fördel är säkerheten, som är ett adelsord för Atlas Copco.

En annan nyhet är att nästan alla större jordpackningsvältar har fått en högre amplitud.

– Den har höjts från 1,9 till 2,1 millimeter, säger Lars Lundahl.

Höjningen kan tyckas minimal, men den spelar roll, försäkrar han.

– Det minskar antalet överfarter, kanske från tio till åtta på ett jobb, det blir både en miljövinst och en bränslevinst – optimering är ordet!

Motorn är tvärställd, något som ska underlätta service och även förbättra sikten eftersom huven sluttar.

– Framförallt minskar bullret, konstaterar Lars Lundahl.

Även övriga vältar i jordpacknings-familjen, CA 1300 – CA 6 000, har fått tvärställda motorer.

– De har bytts ut i takt med att nya modeller kommit, vi har bytt ut hela serien under de senaste 2,5 åren.

Bland övriga nyheter kan nämnas att rangen CA 1 500 – CA 6500 fått ett system som ska förhindra överpackning, det slår helt enkelt ifrån när uppdraget är slutfört.

– Börjar maskinen dubbelhoppa stängs vibrationerna av, säger Lars Lundahl.

Atlas Copco säljer Dynapacs maskiner över hela världen Lars Lundahl konstaterar att smaken är delad.

– En maskin som verkligen går hem här är CA 3 500, det är en typisk skandinavisk maskin som kan köras både på vanligt berglager och på sprängt berg eftersom den har en tjockare vals. Den går hem här eftersom vi har rätt tufft material i Sverige.

Svenskarna nöjer sig inte med en hårdskodd vält, de väntar sig en bekväm arbetsdag också.

– Svenskarna vill ha en välutrustad hytt och en maskin där man tänkt på både ergonomi, miljö och säkerhet. Kanske är det för att förarna ofta har mer att säga till om här, det är i så fall bara bra, vältförarna bör ha ett stor inflytande på köpet av maskin, det brukar bli bäst, säger Lars Lundahl.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063