Uppbackad packning
GPS-stödda packningskontrollsystem har underlättat yrkeslivet för vältförare, numera behöver man inte hålla reda på alla överfarter själv, det har också blivit avsevärt lättare att dokumentera ett projekt.
Karlskrona . För inte alls särskilt länge sedan var det upp till vältförarna att hålla reda på hur många överfarter de gjort, exakt var dessa hade skett och hur och var man måste köra mer, och hur och var man absolut inte skulle köra mer.
I dag finns GPS-stödda system som ska underlätta den här delen av jobbet, Dynapacs variant heter DCA.
– Det är ett komplett packningskontrollssystem, förklarade Fredrik Åkesson, ansvarig för Technology and Application Centre på Dynapac, när det vankades pressvisning i slutet av januari.
Systemet håller reda på antalet överfarter och var de gjordes, det anger packningsvärden (underlagets styvhet) och spar alla packningsdata så att man kan se dem även i efterhand.
– Många jobb kräver full dokumentation, konstaterar Fredrik Åkesson.
Redan i slutet av 1970-talet började man inse värdet i att mäta resultatet av en packning. På 2000-talet hade datorerna kommit in i bilden men först flera år senare kom satellitnavigeringen med i matchen. Det förändrade allt.
– Man gick från att dokumentera ytan när jobbet var klart till att se över hela processen, det blev möjligt att dokumentera varje överfart och se var svaga ytor fanns, det blev en direkt återkoppling till föraren, säger Fredrik Åkesson.
Systemen fintrimmas för varje år, nu kan varje projekt förberedas med koordinater och noggranna angivelser redan på kontoret. Informationen tas sedan med ut i välten där föraren kan se om han eller hon gör det som ska göras, genom att ytorna färgkodas blir det lätt att se var man ska packa och var det är färdigpackat.
– Vägen håller längre om man har koll, konstaterar Fredrik Åkesson,