23948sdkhjf

LKAB nobbar byggherrerollen

LKAB ska stå för notan när delar av Malmberget och Kiruna måste flyttas. Efter ett förhandsbesked från skattenämnden vill man dock inte agera byggherre längre.


Gruvnäringens framfart har medfört att delar av Malmberget och Kiruna måste flyttas. Gruvbolaget LKAB ska stå för notan för flytten, sedan tidigare har LKAB och Gällivare dessutom gemensamt planerat för att gruvbolaget ska stå som byggherre när kommunala anläggningar i Malmberget måste ersättas, till exempel erbjöd sig bolaget att bistå med projekt- och byggledning när ett befintligt äldreboende i Malmberget måste ersättas av ett nytt. Ett besked från skattenämnden har dock fått LKAB att ändra sig.

– Det finns hinder för LKAB att vara byggherre, men vi står vid vårt löfte att bistå kommunen eftersom de inte hunnit bygga upp en egen organisation för detta, säger Stefan Hämäläinen, LKAB:s direktör för samhällsomvandlingarna, i ett pressmeddelande.

LKAB uppger att man enligt ett förhandsbesked från skatterättsnämnden riskerar att klassas som byggbolag om alltför stor del av verksamheten utgörs av byggnation av allmänna anläggningar, något som skulle göra projekten dyrare.

– Det skulle i sin tur kunna få allvarliga konsekvenser för vår lönsamhet och äventyra den fortsatta gruvbrytningen på orterna, eftersom kostnaden för samhällsomvandlingarna skulle skjuta i höjden, säger Stefan Hämäläinen.

Enligt Sveriges Radio har LKAB:s besked tagit Gällivare kommun på sängen.

– Förutsättningarna för att genomföra samhällsomvandlingen har ändrats radikalt i och med LKAB:s ställningstagande, säger Ulf Hedman, förvaltningschef på kommunens samhällsbyggnadsförvaltning till SR.

Han uppger för SR att kommunen saknar bemanning för att bygga äldreboende helt i egen regi och att man därför, inför en redan försenad byggstart, måste köpa upp konsulter på en överhettad marknad.

LKAB uppger dock att företaget kommer att ersätta kostnaderna oavsett vem som agerar byggherre.

– Detta handlar inte om vem som ska betala nybyggnationerna i samhällena. Det ska LKAB göra, inklusive den arbetstid som går åt för att projektera och byggleda. Frågan handlar om vem som leder själva byggnationerna. Vi förstår att kommunerna inte har den kapaciteten idag, därför kan vi inledningsvis bistå med de resurser vi har tills de fått organisationer på plats. Det kan vi göra utan att vara byggherre, säger Stefan Hämäläinen.

LKAB fungerar redan som byggherre när det gäller stadshuset i Kiruna, och företaget uppger att man för diskussioner med Skatteverket om hur skattenämndens förhandsbesked bör tolkas och tillämpas.

– Vi söker tillsammans med kommunerna och de statliga myndigheterna rätt former för hur samhällsomvandlingarna ska genomföras. Det finns inget facit och vi kan inte alltid få tydliga besked i förväg om hur lagstiftningen ska tolkas. Därför får vi justera efter hand och söka nya lösningar i samarbete med kommunerna, säger Stefan Hämäläinen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063