23948sdkhjf

Första rivningssimulatorn

Att riva med höjdrivningsaggregat kräver kunskap. Att skaffa sig den kunskapen ute på arbetsplatsen kan dock vara riskabelt. Världens första rivningssimulator ska göra det möjligt att göra de oundvikliga misstagen i en säker miljö

Umeå. Erfarenhet och utbildning är alltid bra, men sällan är det väl så nödvändigt som när det gäller att köra rivningsmaskin med höjdrivningsaggregat. Fallgroparna är många, föraren riskerar inte bara sitt eget liv utan även andras, maskinen kan också råka illa ut om den som sitter bakom spakarna inte har tillräcklig kunskap.

Den brittiska branschorganisationen för rivningsentreprenörer, NFDC, har troligen kallsvettats en hel del med tanke på detta. De väntar sig mycket rivning framöver, framförallt i London, men konstaterar att det inte finns tillräckligt med kunniga förare. I stället för att låta nybörjare gå loss på rivningarna efterlyste man därför en rivningssimulator i slutet av 2012.

Oryx Simulations hörsammade nödropet, det svenska företaget utvecklar simulatorer bland annat för entreprenadmaskiner, borriggar och skogsmaskiner, och tog sig an utmaningen. 2013 stod så världens första rivningssimulator klar, byggd för att efterlikna hur man arbetar med en Volvo grävmaskin EC380D HR med tiltad hytt.

– Den klipper ned stålbalkar med högbom, den klipper ner rivningsmaterialet i bitar med sax, den slår sönder betong med hydraulhammare och den sorterar materialet med en gripskopa, förklarar Clarence Jacobsen, produkt- och marknadschef på Oryx Simulations.

Simulatorn visades för första gången på en rivningsmässa i Amsterdam hösten 2013.

– Det hela är väldigt realistiskt, gör du fel tippar du, det är viktigt eftersom säkerheten är avgörande, säger Björn Hellstrandh, senior projektledare för rivningssimulatorn, samtidigt som stolen han sitter i kränger hit och dit eftersom han medvetet kört fel i simulatorn.

Programutvecklarna har fått känna på alla förekommande moment i en höjdrivning.

– Vi har fått sätta oss in i hur man river med långbom, och se vilka risker som finns, vi har satt oss in i hur maskinen fungerar i detalj och identifierat var det är dyrt att göra fel och vad som nöter på maskinen, konstaterar Björn Hellstrandh.

Tanken är att lära ut hur man undviker misstag och hur maskinen fungerar.

– Simulatorn är integrerad mot Volvos eget styrsystem, det tror kort sagt att det sitter i en riktig maskin och tar emot information om oljetryck, varvtal, bränsleförbrukning med mera, säger Björn Hellstrandh.

Höjdrivning innebär att jobba mycket uppåt, bommen är knäckt och det ställer krav på föraren.

– Den går att arbeta med i fyra ledder och allt svajar, konstaterar Björn Hellstrandh, och demonstrerar hur simulatorn reagerar om han står för långt ifrån när han släpper ner materialet.

– Det här misstaget är trevligast att göra i simulatorn, inte i maskinen.

I samråd med beställaren har Oryx simulerat flera typiska arbetsmoment, maskinen ska riva på olika sätt, den ska också kunna förflytta sig i jobbig terräng. De situationer som innebär risker – för maskinen eller för föraren – finns också med.

I dagsläget finns fem arbetsstationer, rivningssimulatorn kommer troligen att vidareutvecklas med fler applikationer.

– Nu kan vi göra en hel del, med flera olika verktyg, men i framtiden kan man tänka sig ännu fler specifika och avancerade scenarier, säger Clarence Jacobsen.

Simuleringen är inte uppbyggd med nivåer, det krävs inte att man klarar något visst moment för att få öva på ett annat.

– Hela simuleringen är dynamisk och reagerar på hur operatören använder maskinen. Det finns ingen förbestämd, scriptad, väg genom utbildningen utan den anpassar sig helt efter vad som händer. Själva innehållet och upplägget av arbetsmiljöer har tagits fram med avstamp i NFDC:s ordinarie utbildningsmaterial eftersom de (NFDC) representerar branschen och kompetensen inom området, säger Björn Hellstrandh.

Enligt Oryx har målet primärt varit att skapa ett verktyg som kan användas preventivt mot de vanligaste och allvarligaste olyckorna inom området.

– Simulatorn jobbar med kross, sax, hammare, grip samt vanlig skopa och går att konfigurera både med kort och lång bom, säger Björn Hellstrandh.

Han har många timmar i simulatorn bakom sig nu, och är rätt rutinerad bakom spakarna trots att han aldrig kört grävmaskin på riktigt.

– Rivning är jag inte så bra på än men jag kör grävmaskin ganska bra nu, det sitter i ryggmärgen även om jag naturligtvis skulle behöva komplettera utbildningen en hel del.

Fotnot : Läs mer om Oryx Simulations här (klicka på länken).

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078