23948sdkhjf

Snabbt snöjobb i Stockholm

Konstsnön får lastas som tetrisblock och mildgraderna får snökanonerna att producera slask. Entreprenörerna fajtas mot klockan när 4 000 kubikmeter konstsnö ska förvandlas till 2,4 kilometer skidspår mitt i Stockholm.

Stockholm. Det är en strålande vinterdag i Stockholm och det vidsträckta grönområdet Gärdet är välbesökt trots att det är en vanlig torsdagsförmiddag. Hundrastare, barnvagnsdragare och pensionärer vänder villigt ansiktet mot solen medan motionärerna i varierande fart stånkar fram över de vita vidderna. De flesta springer, men enstaka eldsjälar har letat fram längskidorna när nu regnet äntligen byttes ut mot snö, de hasar lyckligt fram över det tunna snötäcket.

Stockholms skidåkare har hittills fått nöja sig med just detta, att spåra sig fram över några centimeter snö någon särskilt kall vecka. Men nu vankas bättre tider, en gigantisk snöhög ligger kritvit och väntar, fyra snökanoner har under de senaste dagarna tillverkat inte mindre än 4 000 kubikmeter snö, för här ska byggas konstsnöspår.

De som rent praktiskt ska förvandla snöberget till farbara spår sitter i varsin maskin och arbetar dryga dagspass. En grävlastare, tre små dumprar och en pistmaskin ska på tre dagar gemensamt ombesörja att konstsnömassorna läggs ut och formas till inte mindre än 2,4 kilometer spår.

– Det är ett roligt jobb, lite ovanligt, säger Daniel Johansson på Stora Skuggan Entreprenad.

Bakom spårprojektet ligger Årefjällsloppet och Kungliga Djurgårdsförvaltningen. Kungliga Djurgårdsförvaltningen är en av Stora Skuggan Entreprenads största uppdragsgivare, traditionella sommar- och vinteruppdrag är kärnan men emellanåt dyker det upp sådana här specialuppdrag.

– Vi har en bra beställare och får ofta göra lite ovanliga jobb, det är kul, säger Daniel Johansson.

Just på detta projekt kör han i och för sig för Adén Golf och Trädgård, som i sin tur är underentreprenör till Kungliga Djurgårdsförvaltningen.

Daniel Johansson kör en Hydrema 906 C grävlastare på 8,8 ton och 102 hästkrafter. Hans jobb är att lasta tre små Hydremadumprar med konstsnö, dumprarna kör sedan ut snön och tippar av den på noggrant angivna platser.

– Spåret är utmärkt, pistmaskinen har också kört längs den sträcka vi ska tippa på, säger dumperföraren Micke Hellsved på Adén Golf och Trädgård.

Hydremadumprarna, en 912 D och två 912 C, är inhyrda från PS Åkeri. Varje maskin väger 7,3 ton och kan normalt lasta elva ton. På det här jobbet ryms dock inte mer än ungefär fyra kubikmeter konstsnö per lass.

När vädergudarna är på humör och låter snön falla i tillräcklig mängd över Stockholm brukar det snabbt dras skidspår på Gärdet. Detta är dock första gången man tillverkar snö för att få spår som fungerar även om natursnön tryter.

– Vi ville göra något för stockholmarna, så att de får bättre möjligheter att gå på skidor, säger David Nilsson på Årefjällsloppet.

Han beskriver Årefjällsloppet som Sveriges nya långlopp. Loppet, som riktar sig till både motionärer och elit, har tre distanser och invigdes i fjol. I år går det av stapeln den 28-29 mars, spåret på Gärdet blir bara 2,4 kilometer långt men ska efterlikna det riktiga loppet i miniatyr.

– Där har vi Ottsjöbacken efter tre mil, här har vi lagt backen efter 300 meter, säger David Nilsson, som räknar med en veckas byggtid inklusive snötillverkning.

Beställarna var redo att sätta igång redan i november, men då slog värmen till så till den milda grad att alla spårplaner fick slås ur hågen.

– Det var tolv grader varmt, konstaterar Adam Carlsson, som kör en av dumprarna.

När kylan äntligen kom i slutet av januari blev det därför bråttom, snökanonerna drogs igång och när maskinerna kom till platsen väntade jättesnöhögen på att grävas ur. Sedan dess har mannarna kört på med god fart, maskinerna lägger ut ungefär fyra meter per lass och 100 meter i timmen.

– I går lade vi 800 meter, och i dag går det ännu bättre, säger Daniel Johansson.

Det är mycket folk som rör sig runt maskinerna, människor korsar vägarna utan större rädsla och en del drar sig inte ens för att gena förbi den stora snöhögen där dumprarna lastas.

– Man får se upp hela tiden, de är överallt, kommenterar Adam Carlsson.

Daniel Johansson tar beslutsamt ut bit efter bit, den bländande vita högen krymper snabbt, dagen innan var den dubbelt så stor. Frågan är om snön räcker till hela spåret.

– Vi hoppas det, särskilt som det är lite för varmt för att köra snökanonerna, säger Daniel Johansson.

Tar högen slut måste man tillverka mer snö, en snökanon kräver dock ordentlig kyla och lagom luftfuktighet för att prestera optimalt. Är det för varmt blir det mest vatten, något som Daniel Johansson ser konsekvenserna av där han sitter i sin grävlastare.

– Den blöta snön sjunker rakt igenom högen och blir slask, jag slirar mycket, det blir rena isgatan.

Halkan kräver strategisk körning.

– Jag får göra en bra satsning rakt in i högen och sen gå på tomgång ut.

Det slaskiga underlaget som sedan fryser på blir dessutom i högsta grad oergonomiskt.

– Jag får lappa och laga, jag trycker ner snö i hålen för att få en jämnare plan så jag slipper skutta upp och ner och få ont i ryggen, säger Daniel Johansson.

Han har jobbat flera år i snösvängen, men det är hans första riktiga kontakt med konstsnö.

– Den är jäkligt hård och oerhört kompakt.

Att få lös snön ur högen kräver kraft och det man får lös är rejäla bitar.

– Det blir stora skopor, jag får försöka bryta isär snön när jag ska lasta dumprarna, det är lite kul, det blir nästan som Tetris!

Utläggningen påbörjades en onsdag, på lördag klockan 08.00 ska bandet klippas och spåret invigas. Arbetsdagarna blir därför dryga, 07.00 kör man igång och inte förrän 20.00 är det dags att hoppa ur maskinen för dagen.

– En eller två veckor klarar man det tempot och vi ska ju bara vara här i tre dagar, säger dumperföraren Mille Johansson.

Konstsnön kräver förarnas fulla uppmärksamhet, samtidigt singlar snön retsamt i luften, har man riktig otur blir alla fyra utringda i snösvängen.

– Vi har snöjour och det går före det här jobbet. Det vore ju trist att jobba först här 07-20, sen ploga hela natten och börja jobba igen klockan sju, ler Daniel Johansson.

Banan kommer dock att stå klar till den planerade invigningen klockan åtta på lördagsmorgonen.

– Vi fixar vikarier i värsta fall, säger Daniel Johansson.

När det är klart ska konstsnöspåret förhoppningsvis glädja skidsugna stockholmare i ungefär två månaders tid.

– Konstsnö är väldigt stabilt, när det väl är lagt ska det mycket till för att det ska smälta, förhoppningen är att det ska hålla till i mitten av mars, säger David Nilsson.

När uppdraget är slutfört återgår Daniel Johansson förmodligen till den ordinarie snösvängen. Han har fått vänta ovanligt länge på att röja snö denna regniga vinter, och erkänner att han nog har längtat lite.

– Jag gillar att köra snö, att ploga kan kännas drygt med tidiga morgnar och långa dagar, men det är varmt och skönt i hytten, man kan lyssna på radio och ha det rätt mysigt, det är ett bra jobb.

Fotnot: Vi har skrivit tidigare om Stora Skuggan Entreprenad, familjeföretaget som alltsomoftast tassar runt på kunglig mark . Läs gärna mer här (klicka på länken). —————————————————————————————————————Entreprenadbranschens egen tidning!

Följ oss på Facebook, Instagram, Twitter och Youtube!

Artikeln är en del av vårt tema om Reportage.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11