Skärpta krav i storstäderna
Steg 1-maskiner åker ut sedan de gemensamma miljökrav som ställs i entreprenader där Trafikverket, Stockholm, Malmö eller Göteborg står som beställare skärpts.
Göteborg, Stockholm, Malmö och Trafikverket håller tillsammans en stor del av Sveriges entreprenörer sysselsatta. De fyra har i flera år arbetat efter gemensamma miljökrav, krav som skärptes vid årsskiftet, för fordon och arbetsmaskiner.
Kravet på bränsle är dock alltjämt detsamma: diesel och bensin som används ska i princip vara av miljöklass 1.
– Det hänger samman med att man vill ha tydliga referenser i kravställandet, förklarar Sören Dahlén, utredare på Trafikverket och medlem i Beställargruppen.
– Kan man visa att miljönyttan totalt blir större med ett annat bränsle kan man gå ifrån kravet på miljöklass 1 om man är överens med sin beställare.
I de gamla kraven förordades inblandning av förnybara bränslen i diesel.
– Våra erfarenheter är att alternativbränslen inte alltid innebär miljöfördelar, det är inte självklart att ett biobränsle har bättre miljöegenskaper än ett miljöklass 1 bränsle. Nu kräver vi att bränslet håller miljöklass 1 och kan man visa att den totala miljöeffekten blir bättre kan man få använda andra bränslen också, konstaterar Sören Dahlén.
Beställargruppen skiljer på grundkrav och krav i särskilt känsliga områden. Alla de tre storstäderna räknas som känsliga områden, i övriga entreprenader är det beställaren som avgör om området är känsligt eller inte.
För tunga fordon höjdes grundkravet vid årsskiftet, där det 2013 räckte att uppfylla miljöklass Euro 3 krävs nu minst Euro 4. I känsliga områden måste de tunga fordonen uppfylla Euro 5 eller bättre, 2013 räckte det med Euro 4.
För arbetsmaskiner behövde man 2013 enligt grundkravet uppfylla minst steg I, om maskinen inte omfattas av EU:s regelverk fick den vara högst tio år gammal. Kravet i känsliga områden löd: steg II samt högst sex år gamla maskiner.
Från och med 2014 är grundkravet steg II, om maskinen inte omfattas av EU:s regelverk får den vara högst sex år gammal.
I känsliga områden skärps kraven för dieseldrivna arbetsmaskiner från steg II till minst steg IIIA. När det gäller bensindrivna arbetsmaskiner gäller steg II. Ålderskravet på högst sex år för maskiner som inte omfattas av EU:s regelverk kvarstår dock både för bensindrivna och dieseldrivna maskiner.
Steg II-IIIA känns kanske inte som så blodigt när maskinerna som tillverkas i dag är uppe i steg IV. Sören Dahlén förklarar dock att kraven inte får springa ifrån dagens existerande maskinpark, är kraven orimligt höga finns det inte nog med maskiner som kan genomföra entreprenaderna.
– Vi måste se på vilken tillgång det finns, det är viktigt att vi gör detta tillsammans med branschen, att vi stegvis tar oss framåt.
– Vi får också en bättre miljöeffekt om vi plockar bort maskinerna med de högsta utsläppen i stället för att skärpa krav, Euro-krav och Steg-nivåer ytterligare, konstaterar han.
Det är dessutom fritt fram att begära ännu bättre maskiner i enskilda upphandlingar
– Detta är "ribbkrav", beställaren kan alltid ställa tuffare krav, säger Sören Dahlén.
I kampen för en renare maskinpark är det alltså dags för steg I-maskinerna att lämna scenen. Men ingen regel utan undantag.
– Det finns i princip alltid möjlighet att göra avsteg om entreprenören och beställaren kommer överens om det, säger Sören Dahlén.
När det gäller lätta och tunga fordon är undantagen troligen få, på arbetsmaskinsidan kan det finnas fler tror han.
– Det kan finnas unika maskiner som det skulle bli hiskeligt dyrt att bygga om, och där miljöeffekten inte står i proportion till den kostnaden.
Det finns också en del inskrivna undantag, till exempel att TMA-fordon och tunga tvåvägsfordon som går på spår slipper uppfylla grundkravet på minst Euro 4 från och med 2014.
– Branschen klarar inte av det, omställningen blir för stor, därför sker i stället en successiv kravskärpning.
I känsliga områden, där tunga fordon normalt avkrävs minst Euro 5, räcker det på motsvarande sätt med Euro 4 för de undantagna fordonen från och med 2014.
Även när det gäller arbetsmaskiner har kraven lättats upp på några ställen, entreprenadmaskiner som går på järnväg samt väghyvlar får därmed sacka lite till.
– Det är inte lätt att bygga om en väghyvel och det finns ett begränsat antal, kommenterar Sören Dahlén, som utlovar en successiv skärpning för både hyvlar och järnvägsentreprenadmaskiner från 2014 och framåt.
Han tror att nästa skärpning kommer 2018 och att det då införs även klimatkrav.
– Det är en brist att de inte finns med redan nu men kraven måste vara enkla och gå att följa upp, därför har de fått vänta.
I städerna är det redan nu möjligt att ställa klimatkrav i enskilda entreprenader. Trafikverket arbetar också med frågan, de klimatkalkyler verket tagit fram skulle enligt Sören Dahlén kunna vara en grund för framtida klimatkrav,
– Vi måste ha tydliga referenser för vårt kravställande.
Fotnot1: Läs mer om miljökraven här (klicka på länken). Det finns också mer information på Trafikverkets hemsida (klicka på länken)
Fotnot2: Maskiner som inte omfattas av EU:s regelverk är främst väldigt små maskiner, till exempel kompressorer. Det kan också handla om osedvanligt stora maskiner, ”traditionella” entreprenadmaskiner omfattas vanligtvis av EU:s regelverk.