Miljökraven ska bli enklare
Enkla, effektiva och uppföljningsbara krav är målet när storstäderna och Trafikverket gemensamt formulerar sina miljökrav på landets entreprenörer.
Tanken bakom de gemensamma miljökrav som Malmö, Göteborg, Stockholm och Trafikverket tagit fram är att förmå entreprenörerna att skaffa sig ett systematiskt miljöarbete. Genom att nyttja upphandlingsmomentet ska man kunna minska miljöpåverkan, fasa ut gamla fordon och minska spridningen av farliga ämnen,
Kraven är generella , entreprenören ska till exempel bedriva ett systematiskt miljöarbete och lämna in en miljöplan som bevisar detta. Det finns dock inget formellt krav att till exempel vara certifierad enligt ISO, däremot ska det finnas en miljöpolicy med fokus på ständiga förbättringar, med tydligt utpekade problemområden, målsättningar och tidplaner som sedan ska följas upp.
De gemensamma miljökraven föddes på 1990-talet. 2012 genomgick de en total omgörning sedan Vägverket och Banverket ersatts av Trafikverket, man gjorde sig av med de mycket detaljerade krav som gällt tidigare och sedan dess har ledstjärnan varit att sträva efter enkla, effektiva och uppföljningsbara krav. Tanken är att vädja till entreprenörernas kreativitet snarare än skriva dem på näsan exakt vad de ska göra, enligt Beställargruppen är det i dag mer fråga om att försöka åstadkomma funktionskrav.
De nya kraven ska vara mindre detaljerade och mer inriktade på resultat. Tidigare krävde man till exempel sparsam körning medan det nu talas mer om att se till energieffektiviteten i ett projekt. Ett formellt krav är att använda bränsle som uppfyller miljöklass 1, men det går att göra undantag om man kan visa på att miljöeffektiviteten trots allt blir bättre.
Fotnot: De gemensamma miljökraven skärptes vid årsskiftet, se artikel här (klicka på länken).