Byggandet vänder uppåt
Bygginvesteringarna i Sverige har börjat öka så sakteliga med bostadsbyggandet som draglok. Men 2014 blir det en bredare uppgång genom att även det privata lokal- och anläggningsbyggandet varvar upp. Det framgår av Sveriges Byggindustriers senaste konjunkturprognos.
Efter ett par år med globalt svag ekonomisk tillväxt ser det nu ut som om utvecklingen har vänt och pilarna har börjat peka uppåt igen. För ett exportberoende land som Sverige är den nuvarande tendensen synnerligen viktig för tillväxten och ökar framtidstron hos både näringsliv och hushåll. Och det är också där Sveriges Byggindustrier hittar nycklarna till ett ökat byggande.
Redan i år har hushållens konsumtion varit en viktig drivkraft för tillväxt, vilket resulterat i att det svaga bostadsbyggandet vänt uppåt och därmed varit något av en motvikt mot nedgången i flera av byggandets delsektorer.
Inför 2014 är bedömningen att den allmänna konjunkturförbättringen bidrar till att de privata lokal- och anläggningsinvesteringarna kommer att visa positiva tillväxttal.
– Totalt sett ser 2014 ut att bli ett relativt bra byggår. Nybyggandet av flerbostadshus blir den främsta drivkraften under prognosperioden. Nästa år kommer även det kommersiella lokalbyggandet igång samtidigt som bland annat energisektorn inom anläggningsmarknaden ökar investeringarna. Infrastruktursatsningar lyser däremot med sin frånvaro. Regeringens ökade satsningar kan tyvärr skönjas först bortom 2015, säger Johan Deremar , nationalekonom på Sveriges Byggindustrier.
Men även om de ekonomiska grundförutsättningarna förbättrats finns fortfarande skäl för viss oro, enligt Johan Deremar.
Framför allt ser han stora risker med en uppslitande arbetsmarknadskonflikt och efterlyser dessutom en överenskommelse som en gång för alla löser dagens brist på ordning och reda i branschen.
Johan Deremar har också gjort en utblick över de nordiska länderna där han konstaterar att det skiljer sig en del i bygginvesteringarnas utveckling under perioden 2012-2014.
Klart bästa utvecklingen har Island med en 37-procentig ökning följt av Norge med sju procent. För Sverige redovisas en uppgång med måttliga två procent medan Finland till och med går tillbaka med investeringar som beräknas minska med fyra procent.