23948sdkhjf

Osäkra kommuner förvirrar

Räcker det med en planka som skydd vid ett vägarbete? En del tror faktiskt det. Säkerhetskraven varierar stort och lagar och regler följs inte alltid som de ska – något som uthyrningsföretaget Ramudden nu tar fasta på.


Många av landets närmare 300 kommuner har dålig koll på vilka regler som gäller för arbete på väg, ett faktum som oroar Ramudden som därför tagit saken i egna händer.

– Vi har bestämt oss för att från och med årsskiftet ge bort den handbok vi tagit fram under två års tid gratis, säger Sten Bramwall, marknadschef på Ramudden.

– Vi tog beslutet efter de dödsolyckor som skett under hösten, de är frukten av att inte följa regelverket, säger Ramuddens vd Hans-Olov Blom.

Trafikverket, som har hand om landets statliga vägar, har för det mesta god koll på vad som krävs och större kommuner har ofta tjänstemän som kan hålla sig uppdaterade. I mindre kommuner kan det dock brista betänkligt, uppger Sten Bramwall.

– Vi har märkt att det finns stora luckor, de missar ofta vilket material som krävs på en arbetsplats, det material de har är dessutom ofta föråldrat. Materialet är dyrt och livslängden begränsad. I de kommunala förråden hittar man därför ofta slitet, otillräckligt och urmodigt material.

– Det blir ju ofta ändringar i regelverket, och där hänger en del kommuner inte med, kommenterar Sten Bramwall.

– Har man någon som jobbar i en grop ska det finnas någon form av fysiskt skydd, en barriär, om gropen är mer än 50 centimeter djup. Men på en del ställen nöjer man sig med plankor som inte skulle stå emot en cykel ens.

Handboken är en sammanställning över vilka lagar och regler som gäller för arbete på väg. Ramudden har tagit fram den och i dag är det ett 40-tal kommuner som arbetar efter den.

– Vi märkte att många kommuner vet alldeles för lite, skillnaderna mellan olika kommuner är också stora, en del kommuner bryr sig knappt alls, medan andra ställer mycket hårda krav, säger Sten Bramwall.

Att storstäderna ställer extra hårda krav är inte konstigt, men att det ska skilja mycket mellan närliggande, mindre kommuner är förvirrande för entreprenörerna. Sten Bramwall hoppas att handboken ska jämna ut spelplanen och öka säkerheten.

– Vi får dagligdags höra om hur entreprenörer som jobbar över kommungränserna får olika besked. Om alla tänker likadant i de här frågorna blir det lika villkor i upphandlingarna också.

De kommuner som slarvar kommer i de flesta fall undan med det. De egenkontroller som Trafikverket har saknas mestadels på den kommunala nivån.

– Arbetsmiljöverket skulle kunna kontrollera de kommunala vägarbetsplatserna, men det sker sällan, säger Sten Bramwall.

Många kommuner har inte heller klart för sig att det är väghållaren, och inte entreprenören, som har ansvaret för säkerheten vid ett vägarbete.

– Många tror att om de lejer in någon slipper de undan det ansvaret. Så är det inte, säger Hans-Olov Blom.

Reglerna ändras ofta , handboken är efter två år inne på sin femte uppdatering.

– Vi ger ut en fysisk bok, den ska finnas hos alla som behöver den. Men vi kan också erbjuda en webblösning, den kan till exempel sättas på en kommuns hemsida inför en upphandling, säger Sten Bramwall.

Företaget sålde tidigare handboken men nu ryker alltså prislappen.

– Beslutsprocessen tar för lång tid när det kostar pengar, det är en kostnad för oss men vi vill sprida kunskapen, då ökar säkerheten samtidigt som vi får en chans att i konkurrens med andra hyra ut rätt material, säger Sten Bramwall.

Han noterar att kommunerna faktiskt inte kan tvingas att följa regelverket, men tycker det är konstigt att de inte gör det.

– Det är ju faktiskt lag.

Sten Bramwall konstaterar att det i princip alltid ligger någon form av slarv eller okunskap bakom de olyckor som sker, aktuella exempel är när någon körde på en skylift så att en människa dödsstörtade från korgen, och en cyklist som avled efter att ha som kört ner i en grop.

– Det hade inte hänt om det varit regelrätt avspärrat och utmärkt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079