Nedgrävning håller spänningen vid liv
Vädersäkring – huvudsakligen genom nedgrävning av kablar – innebar att 16 000 av Jämtkrafts kunder slapp strömavbrott efter Hildes framfart. Den bedömningen gör den jämtländska elleverantören som investerat runt 1,5 miljarder kronor för att trygga elleveranserna.
– Vi kan konstatera att vädersäkringen har haft avsedd effekt. Precis som efter stormen Dagmar har antalet drabbade kunder begränsats, säger Jämtkrafts vd Anders Ericsson.
Enligt företaget innebar Hildes framfart att som mest 4 000 kunder var utan ström under natten mot söndagen, men redan efter ett par timmar hade antalet sjunkit till cirka 1 200. På söndagskvällen återstod 30 kunder som fortfarande saknade ström.
Men situationen hade kunnat vara betydligt värre om företaget inte gjort en storsatsning på att vädersäkra elnätet. Sammantaget har företaget investerat runt 1,5 miljarder kronor för att elnätet ska klara påverkan från bland annat storm, blötsnö och fallande träd. Viktiga åtgärder har varit att byta ut luftledningar som till stora delar grävts ner eller isolerats för att bättre klara av belastningen från de stormfällor som lagt sig mot ledningarna.
Merparten av jobbet gjordes under åren 2006-2011 och i dag har, enligt företaget, ungefär 64 procent av kabelnätet grävts ner samtidigt som 80 mil luftledningar isolerats.
Företaget har jämfört det nuvarande elnätet med motsvarande situation före upprustningen. Utifrån den jämförelsen har företaget kommit fram till att ytterligare 16 000 abonnenter skulle ha drabbats av strömavbrott på grund av Hilde om åtgärderna inte vidtagits.
Budskapet från företaget är att vädersäkringen inte bara säkrar elleveranserna utan också medverkar till att pressa priserna. Bland annat hänvisar man till den så kallade Nils Holgersson-undersökningen som anger snittpriset på elnätsavgifter till 74,2 öre/kWh medan Jämtkraft tar 66,5 öre/kWh.