23948sdkhjf

Hårdare säkerhetskrav på vedklippar

De senaste fem åren har det anmälts 225 arbetsskador inom ved- och träklyvningsyrken. Arbetsmiljöverket varnar nu därför för så kallade vedklippar som kapar och klyver stockar i samma moment och som allt för ofta ger användaren ett otillräckligt skydd.


Det finns i dag minst 120 000 maskiner som klyver ved i bruk i Sverige och varje år säljs minst 11 000 sådana maskiner, enligt Arbetsmiljöverket. Enbart i det yrkesmässiga arbetet med ved och träklyvning har i genomsnitt 45 olyckor per år anmälts till Arbetsmiljöverket de senaste fem åren. Till det kommer ett mörkertal på grund av den stora mängd privatpersoner som använder maskintypen för eget bruk.

Arbetsmiljöverket vänder sig främst mot att tillverkarnas skyddsåtgärder är otillräckliga, vilket bland annat allt för ofta resulterar i sönderskurna fingrar och klämskador på fingrar, händer eller armar.

– Det är helt öppet in mot maskinens farligaste delar. Vedklippen skär som en giljotin. Man ska inte kunna komma in till maskinens rörliga delar under drift. Sådana här brister skulle aldrig accepteras på maskiner inom industrin, säger Monica Torgrip, enhetschef på Arbetsmiljöverket.

Arbetsmiljöverket har nu inlett en större översyn av vedklippar som finns på den svenska marknaden. Bland annat kontrolleras om de aktuella produkterna uppfyller den lagstiftning som gäller för maskinerna och om de är CE-märkta.

Det finns exempel på tillverkare som börjat utveckla nya bättre skydd och Arbetsmiljöverket förvarnar om att leverantörer som inte uppfyller säkerhetskraven kan räkna med efterräkningar, exempelvis förbud mot försäljning.

– Vi ser allvarligt på det här . Det är viktigt att kontrollera att vedklippar på arbetsplatsen är säkra. Ingen ska riskera att bli lemlästad genom sitt arbete. Även privatpersoner använder de här vedmaskinerna och de har generellt bristande kunskap om riskerna, säger Monica Torgrip.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.187