Tung armada servas i fält
125 maskiner som ständigt rullar på tunga jobb kräver en serviceorganisation värd namnet. VSM Entreprenad satsar på två servicebilar, en smedbil och en fullt utrustad verkstad som kan ta sig an både motor- och växellådshaverier.
Järfälla . Janne Wennberg, service- och verkstadschef på VSM Entreprenad har många maskiner i sin vård, företaget har närmare 125 enheter, de flesta är dessutom stora och går på slitande tunnel- eller berguppdrag.
– Våra hjullastare är på 20-55 ton och grävmaskinerna 30-70 ton, säger han.
13 av maskinerna är bergtruckar och 17-18 är dumprar, resten av den omfattande maskinparken utgörs av hjullastare och bandgrävmaskiner.
– Vi har ungefär 80 procent Caterpillar och 20 procent Volvo, säger Janne Wennberg.
VSM Entreprenad (tidigare Värmdö Schaktmaskiner) verkar främst i Mälardalen, vägbyggen är rutin, men större delen av uppdragen utgörs av berg- och tunneljobb av olika slag.
– Vi har en hel del jobb på fasta anläggningar, bland annat för NCC, Skanska, Jehanders och Swerock, säger Janne Wennberg.
VSM har inga egna krossar, företaget står i stället för lastmaskiner, grävmaskiner och truckar som matar krossarna och transporterar massorna. Det är främst hjullastare, grävmaskiner, dumprar och bergtruckar som går i täkterna, i en naturgrustäkt har man dock också ett antal lastbilar som sköter transporterna.
125 maskiner som behöver kontinuerlig omvårdnad och ibland akuta reparationer kräver en seriös och professionell serviceorganisation. VSM utgår i sitt servicearbete från en fullt utrustad verkstad i Kallhäll, en anläggning som också fått en egen smedja där man kan reparera skopor och andra redskap.
– Vi har 11-12 anställda är, inklusive smeder, svarvare och ”skubbgubbar”, säger Janne Wennberg.
Maskinerna är av naturliga skäl sällan i närheten när de är i nöd. Två servicebilar är därför redo att rycka ut närhelst det behövs. Den större av dem går stadigt på servicejobb.
– Det är ytterst sällsynt att vi tar in en maskin för service, det sker till 95 procent ute i fält, vi byter oljor, filter och servar maskiner och krossanläggningar, säger Janne Wennberg.
Servicebilen har fullt sjå, 125 maskiner är ute på jobb, varje maskin körs kanske 200 timmar i månaden och de nyare maskinerna kräver service var 500:e timme medan de äldre måste ses över var 250:e timme.
– Som ”äldre” räknar vi dem som är från -00 och äldre, förklarar Janne Wennberg.
Maskinparken har en blandad ålder, äldst i gänget är några bergtruckar och en dumper från 1990-talet
– Vi har kanske 25-30 äldre maskiner, säger Janne Wennberg.
Grävmaskinerna byts ut efter 15 000 timmar och hjullastarna efter 20 000 – 25 000 timmar. Janne Wennberg räknar med att maskinerna går 1 600 –1 700 timmar per år, de hinner därför bli närmare tio år gamla innan det är dags för pension.
– Företaget köper nog in 10-13 nya maskiner om året.
Den mindre servicebilen åker också på en del serviceuppdrag, den har dock ständig jour när det gäller akuta reparationer.
– Den åker ut för att byta slangar, torkarmotorer, knutkors….
De flesta reparationerna sker i fält, bara i allvarliga fall hyr man en trailer och tar maskinen till verkstaden i Kallhäll.
– Det är i princip bara om motorn eller växellådan havererar, säger Janne Wennberg, som räknar med fem motorhaverier och fem växellådshaverier per år.
Med tanke på att båda varianterna tar flera veckor att komma till rätta med, och att haverier naturligtvis inte inträffar med lämpliga mellanrum kan det ändå bli körigt i verkstaden.
– Vi har precis haft två motorer och tre växellådor på 2,5 månad, det är inte roligt alls – en riktig ketchupeffekt!
I verkstaden tar man sig an motorer, växellådor, bakaxlar, differentialer med mera.
– Vi gör det mesta själva, vi lämnar dock bort Volvos växellådor, säger Janne Wennberg.
Maskinparken har dominerats av Caterpillar länge, den tekniken kan man och det vore naturligtvis möjligt att utbilda personalen även på Volvos lådor. Janne Wennberg föredrar dock tills vidare att lämna bort växellådorna.
– Vi har tillräckligt att göra ändå.
Han ser ingen poäng i att hålla sig med något större reservdelslager.
– Vi har bara filter till maskinerna, resten får vi från våra huvudleverantörer Pon och Swecon.
Pon Equipment har ett lager i Rosersberg och Swecons ligger i Lunda, beställer VSM en reservdel får man den oftast dagen därpå klockan sju.
– Eftersom vi har ett så stort och brett maskinsortiment skulle ett eget reservdelslager bli väldigt stort, det är inte försvarbart.
Förutom de två servicebilarna har VSM Entreprenad också en smedbil utrustad med elverk och svets.
– Den kan åka ut i fält så att smederna kan reparera skopor som spruckit eller gått sönder, säger Janne Wennberg.
Företaget har reservskopor som kan sättas in när ett redskap måste repareras, när det gäller maskiner är det tajtare.
– Alla våra maskiner rullar hela tiden, vi har ingen överkapacitet där. Men vi får lösa det ändå med andra maskiner, ibland hyr vi in maskiner om en maskin måste repareras.
Janne Wennberg konstaterar att dagens maskiner i många fall ställer högre krav på mekanikerna.
– Maskinerna är sig rätt lika mekaniskt, det springande problemet är ju att de blivit mer komplicerade, hydrauliskt men framförallt när det gäller elsystem.
Laptopen måste fram i allt fler lägen, en uppgift VSM i många fall föredrar att överlåta till maskinåterförsäljarna.
– Vi köper de tjänsterna från Pon och Swecon och sköter det mekaniska själva.
Han tror att det vore dyrt och tidskrävande att utbilda personalen i dessa frågor och sedan hålla dem uppdaterade i takt med att mjukvarorna utvecklas.
– Då är det enklare att köpa tjänsterna.
Datorerna är här för att stanna, men Janne Wennberg kan ändå sakna tiden när man kunde reparera ett elfel utan extern hjälp.
– I dag kanske föraren kan fixa det själv, annars skickar vi ut en servicebil och gör vårt bästa. Men ser vi inte vad det är för fel måste vi be leverantören om hjälp, det är lite synd att det ska vara så komplicerat!