Tyngre timmerbilar minskar miljöbelastningen
Ett generellt tillstånd att använda 90-tons fordon på de svenska vägarna skulle, enbart inom skogsbruket, minska antalet tunga transporter med 25 procent och minska utsläppen av koldioxid med cirka 50 000 ton per år, enligt forskningsinstitutet Skogforsk.
Skogforsk har analyserat s kogsbrukets transporter av timmer, massaved och biobränsle under ett år och kommer fram till att belastningen på miljön skulle kunna minskas avsevärt om vi, som våra finska grannar, kan använda virkesfordon på mellan 74 och 90 ton. I Sverige är det bara undantagsvis tillåtet med virkesfordon över 60 ton.
Försök har tidigare gjorts med tyngre fordon, bland annat så kallade ST-fordon som håller sig inom 24-metersramen, men lastar tolv ton mer timmer än ett traditionellt virkesfordon. Fullastad är vikten 74 ton. I och med att fordonslösningen också innehåller en tvåaxlad dolly är axeltrycket till och med lägre än på traditionella timmerbilar. Därmed har även oron för att vägarna ska slitas hårdare kunnat stillas.
– Våra tidigare försök pekar på att den här typen av fordon kan sänka koldioxidutsläppen och transportkostnaderna med omkring åtta procent, säger Skogforsks projektledare Niklas Fogdestam.
Andra forskningsresultat har också visat att varken den extra tyngden, eller i vissa fall ökad längd, skulle försämra trafiksäkerheten i form av exempelvis längre omkörningssträckor. Nu visar Skogforsks senaste analys dessutom att exempelvis utsläppen av koldioxid minskar med hela 10-15 procent jämfört med de större virkesbilarna.
– Våra analyser visar också att skogsbruket är en betydligt större befraktare än vad Sveriges officiella statistik visar. Den underskattar skogsbrukets transportarbete med så mycket som 30 procent, säger Mikael Frisk, forskare på Skogforsk.
Enligt analysen transporterade skogsbruket cirka 70 miljoner ton rundvirke och skogsbränsle från skog till industrier och värmeverk under det år studien gjordes. I genomsnitt var transportavståndet 95 kilometer och det totala antalet fordonskilometer uppgick till drygt 300 miljoner fördelade över vägnätet i hela Sverige. 96 procent av transportarbetet skedde på allmän väg medan resterande fyra procent skedde på enskilda vägar.
Det totala transportarbetet under studieperioden beräknas till drygt sex miljarder tonkilometer.