23948sdkhjf

Ökad orderingång ger hopp om uppgång

Gruvindustrins investeringar i utrustning och system förblev låga under årets tredje kvartal, vilket innebär fortsatt kräftgång för Sandviks gruvverksamhet. En orderingång som var högre än kvartalet innan pekar dock på en stabilisering – om än på låg nivå.


I oktober säkrade Sandvik Mining en stor order, värd mer än 650 miljoner kronor till en järnmalmsgruva i Sydamerika. Storordern kan, med en optimistisk bedömning, vara något av en bekräftelse på att gruvindustrin börjar röra sig så smått igen. Den kommer hur som helst lägligt för Sandvik som annars sett hur orderboken stadigt krympt under de senaste kvartalen. Årets tredje kvartal blev något av ett trendbrott där orderingången till och med slutade något över faktureringen. Än mer glädjande hade det varit om främsta anledningen inte var en kraftigt sjunkande fakturering.

Med lägre säljvolymer följer lägre produktionstakt och därmed även sänkt resultat. Rörelseresultatet anges trots det till 858 miljoner kronor, som i det närmaste betyder en halvering jämfört med drygt 1,5 miljarder kronor för motsvarande period förra året. En konsekvens av produktionsminskningen är att antalet medarbetare minskat med nästan 800 till drygt 13 400 under det senaste året.

Nedgången till trots fortsätter produktutvecklingen och företagets vd Olof Faxander räknar med att bland annat en ny borrigg kommer att bidra till att försäljningssiffrorna ökar igen.

– Under kvartalet lanserade Sandvik flera viktiga nya produkter. Dessa inkluderar borriggar med modulär design i Pantera-serien.

Starka försäljningsargument är att nykomlingarna har högre borrningseffektivitet och precision, förbättrad säkerhet och minskad miljöpåverkan.

I stort sett samtliga affärsområden redovisade en orderingång under det tredje kvartalet som låg nästan i paritet med faktureringen. Undantaget är Construction där efterfrågan minskade för i första hand mobil utrustning för krossning och sortering. Företaget konstaterar bara att den globala anläggningsmarknaden mattades under kvartalet även om efterfrågan på tunnelutrustning höll sig förhållandevis stabil.

När nyförsäljningen minskar följer ofta en viss kompensation i form av ökad aktivitet på eftermarknadssidan. Så inte här. I stället konstateras att även efterfrågan på verktyg, förbrukningsvaror och service till viss del minskade även om bilden inte är enhetlig, utan skiljer sig en del mellan de olika marknaderna.

Även om både fakturering och orderingång pekar neråt oavsett om jämförelsen är med föregående kvartal eller samma period ett år tidigare är det rörelseresultatet som fallit mest. 88 miljoner kronor innebär en minskning med 62 procent jämfört med samma period förra året och 38 procent jämfört med årets andra kvartal.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062