23948sdkhjf

Branschen skyr skambud

Oseriösa företag som lägger orimligt låga anbud kan komma att sorteras bort vid offentliga upphandlingar – en utveckling som av allt att döma välkomnas av Leveranstidningen Entreprenads läsare.


Enligt en färsk kammarrättsdom får en offentlig upphandlare sortera bort anbud som är så låga att man kan misstänka att anbudsgivaren är oseriös. Leveranstidningen Entreprenad ställde därför denna gång webbfrågan om det är bra att kommuner får rätt att säga nej till offerter där prislappen är orimligt låg.

Resultatet visar att de allra flesta som svarade välkomnar domen, en förkrossande majoritet – hela 81 procent - valde svarsalternativet ”Ja. Det minskar risken för svartarbete”, medan tolv procent angav ”Nej. Lägsta pris är mest förmånligt och ska naturligtvis väljas”. Resterande sju procent lade sin röst på alternativet ”Nja. Oseriösa företag kan ju höja prisnivån och tjäna ännu mer pengar”

När Leveranstidningen Entreprenad sedan ringer upp tre entreprenörer och ställer samma fråga är samstämmigheten total. Dennis Hedström, vd på Gnesta Bergbyggare, basar över 30 anställda, hans företag sysslar främst med bergsprängning och han tvekar inte en sekund när han får frågan.

– Ja, det är rätt, det finns inget annat.

Gustav Andersson , delägare i Höglands Schakt, lägger också sin röst på ja-alternativet. Han har egen erfarenhet av att tävla mot konkurrenter som lagt misstänkt låga anbud.

– De som har ett för lågt pris kan knappast betala skatter och annat, vi ser det hela tiden både mot kommuner och mot andra kunder.

Höglands Schakt har ett 15-tal maskiner och nästan lika många anställda. Nässjöföretaget åtar sig det mesta inom branschen, från egna entreprenader till att hyra ut maskiner och Gustav Andersson anser att konkurrensen snedvrids när orimligt låga anbud inte gallras bort.

– Det blir svårt för oss att klara våra åtaganden mot myndigheterna om vi ska tävla mot dem.

John Fransson, vd på Frentab, ansluter sig också till ja-alternativet.

– Det är i och för sig en knepig fråga, en del tycker kanske att vi är orimligt låga men man måste kunna göra ett jobb med kvalitet och betala skatter och avgifter och då kan man inte gå hur lågt som helst.

Frentab har ett 50-tal maskiner och 30-40 anställda som sysslar med entreprenad och anläggning. Företaget verkar främst i Stockholmsområdet där man utför mark- och betongarbeten.

John Fransson konstaterar att ett jobb som ska utföras med kvalitet kräver ett visst antal timmar, maskinerna kostar och det innebär en prisnivå som inte kan understigas. Han har också stött på en del misstänkt billiga konkurrenter under årens lopp.

– De brukar i och för sig ofta gå i konkurs. Men kan någon vara seriös och köra billigare är det ju upp till dem, men det måste vara lika villkor, det är grejen.

Fotnot : Läs mer om kammarrättsdomen här (klicka på länken).
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063