Kunskap om schaktmassor gynnsamt för miljön
Minskad miljöbelastning och lägre kostnader är två väsentliga mål för Projekt Optimass som bland annat ska leda till bättre utnyttjande av befintliga schaktmassor och minskade transporter.
I synnerhet i storstäderna , med sina begränsade möjligheter till förvaring av massor, kan de stora massmängder som ofta sprängs bort i samband med de större infrastrukturprojekten skapa problem, extrakostnader och onödig miljöbelastning.
– I dag transporteras bergmassor omkring i onödan bara för att system för samordning saknas och för att det inte finns plats i storstadsområdena. I Stockholmsområdet hämtas ofta ballastmaterial med båt från upplagsplatser långt borta. Materialet flyttas sedan långa sträckor med lastbil, säger Sven Knutsson, professor i geoteknologi vid Luleå Tekniska Universitet, LTU.
Vid LTU drivs nu ett projekt i samarbete med bland annat SGI, KTH, Trafikverket, Stockholms stad, NCC och miljörådgivningsföretaget Ecoloop för att underlätta återanvändningen av jord- och bergmassor.
– Det betyder bland annat att allt från lera till berg som uppkommer vid schaktning ska kunna utnyttjas i andra sammanhang. Målet med projektet är också att skapa möjligheter för byggherrar att kunna lokalisera material de behöver. I dag transporteras schaktmassor ofta långa vägar till mellanlager eller deponier. Det övergripande målet är att minska miljö- och klimatpåverkan, säger Yvonne Rogbeck från Statens geotekniska institut, SGI.
Projektet syftar bland annat till att ta fram logistiklösningar, exempelvis system som visar var schaktmassor som kan användas vid byggprojekt finns. Den andra delen handlar om att hitta sätt att effektivisera användning av material. Ett spår är att klassificera material i ett digitalt system, ett annat att modifiera materialet. Primärt handlar det om ett bättre utnyttjande av material som blir över från byggen.
– Företag som skulle ha nytta av bergmassorna känner ofta inte till att material finns att tillgå i närområdet. Med bildbehandling och kommunikationsteknik vill vi skapa system där man snabbt, och på plats, kan karaktärisera materialet, hålla ordning på var det finns och även lägga ut informationen på en handelsplats där företag, åkare med flera kan köpa och sälja material för återanvändning. En minimering av transporterna betyder stora vinster för samhället i stort, säger Sven Knutsson.
Projektet ska, enligt nuvarande planer, pågå till 2017 och forskarna vid LTU ska till dess bland annat ta fram parametrar för hur man mäter och vad man mäter för att kunna beskriva materialet så noggrant som möjligt. Målet är att detta ska kunna ske automatiskt, exempelvis med hjälp av olika bildbehandlingsmetoder.
Tanken är också att arbetet ska resultera i en vägledning för hantering av schaktmassor.