23948sdkhjf

Trädsatsning längs Göta Kanal

Med drygt 120 återplanterade träd slår 2013 alla tidigare rekord längs Göta Kanal. Total kostnad för årets ansträngningar anges till drygt en kvarts miljon kronor.


Göta kanal är ungefär 19 mil lång , varav närmare nio mil består av grävd kanal. Den grävda delen kantas av 16 000 träd som planterades när kanalens byggdes, en sträcka som klassificeras som världens längsta trädallé.

Kanalträdens uppgift är inte bara kosmetisk utan väl så viktigt är att trädens rötter fungerar som förstärkning och ger ett värdefullt stöd till kanalbanken.

Många av de ursprungliga träden är döende på grund av ålder eller sjukdom. Därför pågår ett kontinuerligt utbyte av träd för att säkerställa både alléns och kanalens framtid. Bland annat sker det med hjälp av så kallade trädfaddrar som stöttar projektet ekonomiskt.

– Att bli trädfadder längs Göta kanal innebär att man tar ansvar för det kulturhistoriska samtidigt som man tar ett aktivt miljöansvar. Vi har även märkt att våra trädfaddrar använder sitt träd som ett sätt samla sin familj. Trädet blir platsen för en slags årlig familjeträff, säger Göta kanalbolags vd Anders Donlau.

I år har också 100 kronor för varje såld kanalbiljett gått till trädprojektet.

Sedan starten år 2000 har ungefär 900 träd återplanterats. För närvarande planteras lönn och lind och förhoppningen är att varje träd ska leva ungefär 200 år.

I Östergötland planteras träd i Borenshults slussar och på sträckan mellan Borensberg och Berg. I Västergötland planteras träden på sträckan mellan Tåtorp och Töreboda.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109