23948sdkhjf

Uppgång i sikte för byggindustrin

– Låga investeringar i infrastruktur drar ner anläggningsbyggandet som varit riktigt dåligt i år och 2014 ser ut att bli lika svagt. I stället är det bostadsbyggandet som blivit något av motor i det svenska byggandet, säger Johan Deremar, nationalekonom på Sveriges Byggindustrier.


Ungefär 25 200 bostäder kommer att börja byggas under 2013, enligt nuvarande bedömningar. 2014 stiger antalet ytterligare något – till ungefär 26 300, enligt Sveriges Byggindustrier. Jämfört med de dryga 21 000 bostäder som började byggas år 2012 ser det bra ut, men jämfört med behoven handlar det närmast om en katastrofalt låg nivå.

Trots den låga nivån är det bostadsbyggandet som under 2013 tagit över som lokomotiv för ett sargat byggande.

– Vi räknar med minskade investeringar i både lokaler och anläggningar under 2013. Kortsiktigt är det framför allt hushållen som visar störst optimism. Sänkta inkomstskatter, låga bolåneräntor och en förbättrad arbetsmarknad gör att hushållen vågar lätta på plånböckerna. En förväntad global tillväxt gör också att vi räknar med att exporten, som haft en svår tid, kommer att skjuta fart igen nästa år. I våra prognoser räknar vi med att politikerna löser de ekonomiska problemen i USA. I annat fall blir bilden en helt annan och betydligt mer bekymmersam, säger Johan Deremar.

Johan Deremar påpekar dock att bostadsbyggandet huvudsakligen koncentreras till tillväxtorter med Storstockholm i spetsen. Även andra universitetsorter noterar en viss uppgång, men i större delen av landet ser det dystrare ut.

Enligt Sveriges Byggindustrier finns flera åtgärder som tillsammans kan bidra till att minska dagens brist på bostäder.

• Stegvis anpassning av hyresrättsmarknaden till en mer marknadsmässig situation.

• Enhetliga och långsiktigt stabila spelregler för byggandet.

• Större regionalt ansvar för bostadsproduktionen. I praktiken innebär det att en ”regionstyrelse” är överordnad den enskilda kommunen om det råder delade meningar om mark ska tas i anspråk för bostadsproduktion.

• Ändrad skattelagstiftning för att få bort dagens ”instängningseffekter”. Ett förslag är att sänka eller till och med ta bort skatten vid försäljning av bostäder.

• Ökade satsningar på infrastruktur.

– Flera av punkterna är politiskt mycket besvärliga att genomföra. Risken är uppenbar att det i stället fattas beslut som minskar rörligheten ytterligare – exempelvis tvångssparande, säger Johan Deremar.

Med tanke på att bristande infrastruktur är en av de orsaker som bromsar bostadsbyggandet är det illavarslande att anläggningsbyggandet minskar i år och fortsätter att minska nästa år. Detta trots att det är mindre än ett år kvar till nästa val. Under första halvåret i år minskade investeringarna i anläggningar med fem procent jämfört med samma period förra året. Det kanske mest oroväckande var att nedgången gällde såväl privat som offentlig verksamhet.

– Anläggning går riktigt dåligt i år, men det ser ut att ljusna något på den privata sidan som vi tror förbättras något under 2014 tack vare ökade satsningar på energi. Däremot räknar vi med att anslagen till infrastruktur fortsätter att minska även nästa år. Inte minst aviseras kraftigt minskade investeringar i järnvägen både i år och 2014 jämfört med nivån under 2012, säger Johan Deremar.

En delsektor inom anläggning som fortfarande snurrar på i god takt är transportområdet där framför allt utbyggnaden av hamnar och stora satsningar för att rusta upp stationer och terminaler för bland annat kollektivtrafiken fortsätter att utvecklas positivt.

– När staten minskar sina investeringar blir de kommunala satsningarna en viss – om än betydligt mindre omfattande – motvikt. Det ser också ut som om satsningarna på fibernät och utbyggnaden av telemaster i glesbygd passerat kulmen och nu sjunker kraftigt. Vi räknar med en nedgång på ungefär 20 procent på årsbasis, säger Johan Deremar.

På lokalsidan har de privata investeringarna minskat radikalt under första halvåret i år. Jämfört med 2012 handlar det om en nedgång på ungefär nio procent, vilket till stor del kan hänföras till minskad efterfrågan från gruvindustrin. Den stora boomen är passerad och gruvnäringens behov av nya lokaler förefaller mättad.

– I takt med att ekonomin stärks räknar vi dock med att allt fler privata aktörer kommer att sätta igång projekt som legat på is ett tag och att de privata investeringarna därför vänder upp redan nästa år. Det finns också ett mycket stort behov av nya lokaler i kommuner och landsting. Ansträngd ekonomi på många håll gör det svårt att täcka behoven, men vi ser ändå att de offentliga investeringarna i lokaler, som ökade kraftigt under 2012, kommer att fortsätta öka både i år och under 2014, säger Johan Deremar.

2012 uppgick den sammanlagda investeringsvolymen i det svenska byggandet till drygt 290 miljarder kronor. Sveriges Byggindustriers samlade bedömning är nu att 2013 kommer att innebära en minskning med en procent, men att byggandet skjuter fart igen under 2014 med en ökning på ungefär två procent.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063