Fransk amerikan på uppgång i Sverige
Sedan 1990 har Maskinia sålt runt 2 000 Doosanmaskiner. År 2011 var Doosan det tredje största grävmaskinsmärket i Sverige. På Entreprenadexpo gjordes ett avstamp i ambitionen att, med hjälp av Case-agenturen, bli Sveriges näst största säljare av grävmaskiner.
– Det har varit bra fart efter sommaren. För Case, som vi representerat sedan februari 2012, har det gått väldigt bra. En strategi är att locka tillbaka tidigare Case-kunder och för att nå dit har vi bland annat byggt upp såväl nätet av återförsäljare som tillgången till kompetent service runt om i landet. Just nu har vi exempelvis fyra återförsäljare och 15 serviceverkstäder, säger Maskinias marknadsansvarige Daniel Gustavsson.
– Vi har varit generalagenter för Doosan sedan 1990. Det ger förstås ett försprång, men vi börjar komma igång bra med Case och Entreprenadexpo är ett viktigt steg på vägen att sprida information om varumärket. Och vi känner redan att vi kan börja skörda. Vi har valt att dela in de båda agenturerna i två skilda bolag, och sära på både försäljning och eftermarknad. Det fungerar väldigt bra, i synnerhet som det rör sig om två helt olika kundgrupper.
Något av höjdpunkt i montern var Case nya kortrumpade åttatonsgrävare CX75C SR som nyligen släppts på marknaden med sitt något större syskon CX80C med konventionell utformning.
– En nyutvecklad motor och ett elektroniskt kontrollerat hydraulsystem medverkar till att hålla nere bränsleförbrukningen, bland annat genom att varvtalet hamnar på en optimal nivå i alla situationer. En större och modernare hytt med god sikt i alla riktningar gör förarens arbetsdag betydligt lättare liksom genomtänkta och välplacerade servicepunkter. Det medför sammantaget att både stilleståndstid och driftkostnader minskar, lovar Maskinias vd Fredrik Holmquist.
Väl synlig, utan att försämra sikten framåt mot redskapen, sitter en sjutums fullfärgs LCD-skärm som är identisk med skärmarna i tillverkarens större CX-maskiner. Här kan också bilder visas från den backkamera som finns som tillval. Klimatet i hytten regleras genom ett automatiskt luftkonditioneringssystem med fem justerbara luftmunstycken och två luftmunstycken för avfrostning.
Underhåll och service underlättas genom att kylare, filter, motor och hydraulsystem är enkla att komma åt från marknivå. Bränsletanken rymmer hela 120 liter och kan fyllas på snabbt och enkelt med hjälp av en elektrisk tankpump som finns som tillval.
Isuzu-motorn som levererar 41,2 kilowatt (55 hästkrafter) klarar utsläppskraven enligt steg IIIb utan behov av dieselpartikelfilter. Valet har i stället fallit på kyld avgasåterföring (CEGR) i kombination med en dieseloxideringskatalysator (DOC).
Enligt tillverkaren har nykomlingarna ett pumpflöde på 148 liter i minuten, viket är en rejäl höjning från föregångarnas 136 liter per minut. Utöver den ökade hydraulkraften utlovas kortare cykeltid och en grävkraft som förbättrats med tre procent.
En bakre svängradie på 1 290 millimeter och en främre svängradie på 1 630 millimeter möjliggör sväng- och tipprörelser inom en arbetsbredd som är mindre än tre meter. I kombination med ett urval bestående av tre bomsystem (monobom, svängbom och avvinklingsbar bom), fyra extra hydrauliska styrsystem (hand- eller fotstyrda), två bandalternativ (gummi- eller stålplattor) och två sticklängder innebär det att nykomlingarna i C-serien kan anpassas till mängder med vitt skilda arbetsuppgifter.
– Inte minst passar den bra i trånga innerstadsmiljöer där det också ställs krav på låga bullervärden och små utsläpp. Vi har redan levererat den första maskinen till kund. Den vi visar här på Entreprenadexpo är också såld och går ut till kund efter mässan, säger Fredrik Holmquist.