Femte växeln i för Ljungby
EU:s avgaskrav har satt fart på motortillverkarna och därmed även på maskinleverantörerna. Nya motorer innebär nya möjligheter och Ljungby Maskin har lagt en del av sitt krut på en femte växel.
Från och me d årsskiftet måste alla motorer uppfylla kraven enligt steg IIIB och Ljungby Maskin är med på det tåget.
– Det innebär också en ny design, vi har höjt huven med tio centimeter för att få plats med motorn och passade då på att designa om maskinen, säger Ljungby Maskins Rune Andersson när Leveranstidningen Entreprenad träffar honom på Entreprenadexpo.
Han tillägger att företagets hjullastare sedan en tid tillbaka också är femväxlade.
– Vi är en av få som har fem växlar.
Den extra växeln ligger mellan den näst högsta och den högsta i det tidigare fyrväxlade systemet.
– Vi vill kunna använda en femte växel för att inte slira mellan två när det går tungt, då kan man få en stadig och jämn hastighet till exempel när man ska röja snö, med en femte växel blir det också lättare att använda vårt lockup-system fullt ut, säger Henrik Andersson, förman på Ljungby Maskins reparationsavdelning.
JCB använder samma typ av Isuzumotor i några av sina maskiner, och kör den då som sexväxlad. Ljungby Maskin anser dock att fem fungerar bättre.
– Det är en så pass stark motor att en sjätte växel inte behövs, säger Rune Andersson.
En annan nyhet på motorsidan är att Ljungby Maskins maskiner numera ska användas med tillsatsmedlet Adblue.
– Vi måste försöka uppfylla EU:s avgaskrav och har valt den lösningen, alla stora lastbilstillverkare har den också, säger Henrik Andersson.
Ljungby Maskin har testat upplägget i ett par år och har levererat maskiner till kund i ungefär ett halvår.
– Framöver blir det bara såna maskiner, konstaterar Henrik Andersson.
Tillsatsen är avgörande för att avgasreningen ska fungera, maskinen kan köras en stund på enbart diesel men efter en stund går den ner på halvfart om tillsatsen saknas.
2-5 procent Adblue ska blandas i bränslet, de två vätskorna ska dock hållas åtskilda vid tankning.
– Det ska vara separerat, det är vi stenhårda med, får man Adblue i dieseltanken blir det katastrof, säger Henrik Andersson.
Företaget rekommenderar därför att man ser till att göra det omöjligt att förväxla tillsatstanken och bränsletanken, i Ljungbys maskiner är adbluetanken föredömligt blåmärkt, men det finns fler sätt att rädda den som är tankspridd i ordets alla bemärkelser.
– Ett nytt tanksystem med en tankpistol med magnet gör att man inte kan tanka Adblue på något annat ställe än i Adbluetanken, försöker man stoppa ner pistolen i bränsletanken låser den inte upp, förklarar Henrik Andersson.