Maskinen sätter stopp
Ingen är perfekt och misstag kan alltid ske. Ett nytt säkerhetssystem ska göra det möjligt för maskinen själv att sätta stopp om det barkar iväg åt fel håll.
För högt eller för djupt, om maskinen själv får information om vad som är godtagbart och vad som är förbjudet kan många risker undvikas. Det anser i alla fall brittiska Prolec som tagit fram ett nytt säkerhetssystem- PME400.
Systemet premiärvisades på Bauma i våras och på Entreprenadexpo kunde svenska entreprenörer för första gången stifta bekantskap med nymodigheten.
– PME tar säkerhet ytterligare ett steg, förklarar Jürgen Reineke, Prolecs försäljningschef för Skandinavien och Central- och Östeuropa.
Alla nödvändiga data och dimensioner matas in i systemet, sedan kan man ange vilka begränsningar som ska finnas.
– Man kan ange en viss höjd, en maxradie eller en minimiradie, sedan kan man se vilket område som är ”grönt”, om man sedan rör sig utanför det området stannar maskinen, säger Jürgen Reineke.
Tekniken kan komma väl till pass i känsliga lägen, till exempel om man ska borra i taket i en gruva och vill slippa risken för skador.
– Nästa steg är att integrera säkerhetssystemet i maskinstyrningssystemet, det räknar vi med ska vara klart i början av nästa år, redan i dag går det dock att använda de två systemen tillsammans, Jürgen Reineke.
Säkerhet är glödhett, särskilt i Skandinavien.
– I Norge finns det redan lag på att man måste ha fullskaliga säkerhetssystem, snart kommer det i Sverige också och en EU-standard är också på gång, förklarar Jürgen Reineke.
Han tror att systemet kan komma väl till pass inte minst på maskiner som används på eller nära järnvägsräls.
– Eftersom systemet är uppbyggt av moduler kan det användas på alla maskiner.
Prolec är baserat i Storbritannien men har numera verksamhet över hela världen. Bewag har sålt företagets produkter i över 20 år.
En annan nyhet Bewag ville slå ett slag för på för Entreprenadexpo var att Prolecs maskinstyrningssystem Digmaster har uppdaterats så att det numera kan läsa även linjemodeller och inte bara terrängmodeller.
– Det är ett stort steg, det är inte många som kan hantera linjemodeller säger Johan Gussing, säljare på Bewag.