50-åring i ny tappning
Det är 50 år sedan Caterpillar lanserade hjullastaren 988. Sedan dess har mer än 20 000 enheter hittat ut till ägare över hela världen. När nu den sjunde generationen börjar säljas är den kanske största förändringen att den kan levereras med steg IV-motor.
Det är ungefär två år sedan de första hjullastarmodellerna i Caterpillars K-serie presenterades. Efter tio års utvecklingsarbete – med Pon Equipments svenska produktchef Kristian Johansson som en av de mer betydelsefulla kuggarna – presenterades en maskin med bland annat sänkt bränsleförbrukning, förbättrade prestanda och vässad förarmiljö. Då handlade det bland annat om en motor anpassad till emissionsreglerna enligt steg IIIb. Med nykomlingen 988K tas ytterligare ett steg, nu rör det sig redan om steg IV.
Eller steg II för den som så önskar. Den nya hjullastaren visar något av den filosofi som ska ta den amerikanska maskingiganten in i framtiden. Om Volvo finns på den ena kanten med två separata varumärken, ett med förhållandevis enkla lösningar och en premiumvariant, finns Caterpillar på den andra med ett enda varumärke och maskiner i olika versioner.
50-årsjubilerande 988 – nu med tillägget K – är en av trotjänarna i företagets utbud och en maskin tillverkaren är synnerligen stolt över.
– Det finns maskiner ur den första generationen som fortfarande är i drift efter 60 000 till 70 000 maskintimmar. Vid utvecklingen av den senaste generationen har det bland annat handlat om att minska bränsleförbrukningen och samtidigt öka produktiviteten. Konstruktörerna har lyckats bra för vi har konstaterat att de nya modellerna drar 20 procent mindre bränsle än föregångaren, säger Caterpillars produktspecialist Angel Luis Gonzalez Suarez.
Med en vikt strax över 50 ton och med skopkapacitet på 6,4-7,7 kubikmeter utlovas nykomlingen klara även tuffa uppgifter som lastning av tungt material på gruvtruckar. Ur det egna truckprogrammet matchar maskinen, enligt tillverkaren, 770 och 772 med standardaggregat och 773 och 775 i höglyftande version.
– Vi har hämtat mycket av tekniken från större maskiner, bland annat övervakningssystemet som inte minst underlättar vid felsökning och faktiskt också gör det möjligt att jämföra förare, säger Angel Luis Gonzalez Suarez.
– En hel del av bränslebesparingen finns i den elektroniska bränslestyrningen och en helt ny arkitektur på hydrauliken. Tidigare fick man ut maximalt flöde vid 1 800 varv i minuten. Nu räcker det med 1 400 med oförändrad kapacitet. Behovsprövad varvtalsreglering som exempelvis minskar varvtalet vid förflyttning och låg tomgång med automatisk återställning bidrar till att hålla bränsleförbrukningen nere.
– Samtidigt blir maskinen tystare, vilket också varit ett viktigt mål – både i hytten och utanför. Även förarmiljön har fått ett lyft med bland annat ett säkrare insteg, bättre hyttklimat och fler funktioner i övervakningssystemet som är lätthanterligt och överskådligt via en interaktiv pekskärm.
Kraften hämtas från en av företagets egna C18 Acertmotorer som i vår del av världen är utrustad med selektiv katalytisk reduktion för att begränsa utsläppen av kväveoxider.
– Den klarar redan nu utsläppskraven i steg IV, säger Angel Luis Gonzalez Suarez.
– Den monoblocksbom som fanns på 988H har ersatts med ett patenterat Z-länksystem med lyftarmar i massivt stål. Det ger högre tipphöjd trots att maskinen blir kortare och bättre sikt. Därmed blir maskinen lättare att manövrera både i standardutförande och i höglyftande version, säger Angel Luis Gonzalez Suarez.
Han lyfter också fram drivlinans momentomvandlare med turbin- och lockup-koppling som utlovas balansera drag- och hydraulkraft och därigenom öka produktiviteten. Kortare cykeltider utlovas, liksom minskad värmeavgivning.
Bland övriga funktioner kan nämnas:
ARC – Automatic Retarding Control – är en automatisk retardationsreglering son använder kompressionsbromsen (tillval) för att bibehålla önskad fart i nedförslut. Därigenom minskar slitaget på färdbromsarna.
PFC – Positive Flow Control – använder en elektroniskt styrd pump med variabel volym för att fördela oljeflödet till redskapen utifrån styrspakens rörelse.
Vims – Vital Information Management System – visar bland annat data om bränsleförbrukning i realtid och bränsleeffektivitet i form av lastat material per vald bränslemängd. Informationen är lätt att avläsa på pekskärmen i hytten.
En fjärrkontrollspanel utrustad med brytare för trappbelysning, omkopplare för avstängning av motorn och låsreglage för transmission och startmotor. En andra panel ger åtkomst till batterifrånskiljare och hjälpstartuttag.
Bland tillvalen finns integrerat axelkylningspaket, lastarmsfjädring, bränslesystem med snabbfyllning, automatiskt smörjsystem, höghastighetssystem för oljebyte, LED-belysning, kallstartpaket, telematiksystemet Product Link samt system för nyttolastkontroll och föremålsavkänning som bygger på företagets kamerasystem med radar och programvara i hytten och meddelar föraren när ett föremål upptäcks inom radarenheternas täckningsområde.