23948sdkhjf

Allt mer bergkross ersätter naturgrus

Naturgrus, hämtat från främst rullstensåsar, har länge varit en attraktiv beståndsdel i betong. Nu lovar Skanska betong med motsvarande kvalitet, men med innehåll av bergkross från ett par fabriker, och fler fabriker ska det bli.


De rullstensåsar som inlandsisen lämnade efter är fyllda med bland annat jämna och runda stenkorn som rör sig lätt i en betongmassa och därför mycket eftertraktade av betongindustrin. Utvecklingen mot allt mer lättflytande betong – till exempel självkompakterande som inte kräver vibrering, har gjort behovet än större.

Dessvärre hör inte naturgruset, till de outsinliga materialen. Därför finns ett brett politiskt beslut om att minska det årliga uttaget från 22 miljoner ton år 1999 till mellan ett och tre miljoner ton år 2020.

Lösningen är att i stället använda bergkross, ett material som ofta innehåller avlånga korn med sträv och ojämn yta. Ett material som därigenom har klara nackdelar som ballast i betong.

I dag har dock krosstekniken hunnit så långt att det går att skapa krossprodukter som, enligt tillverkarna, ger lika goda betongegenskaper som naturgrus.

Bland leverantörerna finns Skanska som för ändamålet använder en särskild kross som kubiserar ballasten, resultatet blir alltså rundare, slätare och mindre flisiga stenar än traditionell bergkross.

I konceptet ingår även en justering av betongrecepten för att dessa ska passa det helkrossade ballastmaterialet. Till en kubikmeter betong går det åt två ton ballastmateria,l varav omkring ett ton vanligtvis består av naturgrus. I den naturgrusfria betongen har naturgruset ersatts med krossat bergmaterial.

Företaget lovar nu att leverera en betong, tillverkad med bergkross, som ger samma höga hållfasthet och beständighet som betong tillverkad med naturgrus. Betongen utlovas klara alla typer av hus– och anläggningsprojekt, exempelvis gjutning av fundament, balkar och väggar.

Övergången från naturgrus sker successivt, med start i storstadsområden där efterfrågan på betong är hög. Företaget erbjuder i dag betong med helkrossad ballast från fabriker i Solna och Norrköping. Inom kort ska den även kunna levereras från Göteborg. På sikt är dock målet att all betong ska produceras med helkrossad ballast.

– Det finns flera fördelar med betong med enbart krossad ballast. Vi bevarar våra rullstensåsar, vilka spelar en viktig roll då de renar och lagrar grundvatten. Krossad ballast innebär oftast också betydligt kortare transporter för stenmaterialet. Dessutom är det lättare att styra en industrialiserad process vid framtagning av ballast och man får då bättre kontroll över till exempel siktkurvor, vilket ger betong med en jämnare kvalitet, säger Sofia Utsi, företagets projektledare för naturgrusfri betong.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063