23948sdkhjf

Lady Marion tar farväl

Efter över 60 år i tjänst har Marion för alltid skrivit in sig i den svenska maskinhistorien. Nu närmar sig slutet för den legendariska släpgrävmaskinen som tillsammans med sina tre systrar byggde upp den svenska vattenkraften.

Uppdatering, 2019 mötte Marion sitt slutgiltiga öde - hon revs. Läs mer om det här.

Gällivare. Bakom några baracker i Aitikgruvan, lite bortglömd vid en gammal damm står en rostande legend. Jättegrävaren Marion var symbolen framför andra när Vattenfall byggde upp alla sina stora kraftverksdammar på 40-, 50- och 60-talen, sånger skrevs till hennes ära, hennes ”walking dragline”, där hon stegade sig fram i meterlånga kliv, väckte förundran när hon grävde fram de gigantiska dammarna längs de norrländska älvarna.

Fyra stycken Marion

7 400 släpgrävmaskiner byggde upp den svenska vattenkraften, tre av dem har gått ett okänt öde till mötes men den fjärde står sedan snart 50 år i Aitikgruvan i Gällivare. Men nu kliver hon varken framåt eller bakåt längre, motorn bullrar inte mer och ingen besjunger längre hennes värv. Marion står tyst och stilla men rostfläckarna glänser vackert i solens sken och trots att hon snart fyller 70 är den drygt 500 ton tunga skönheten alltjämt storståtligt kraftfull där hon står med bommen stolt utsträckt.

– Henne har jag klängt omkring på många gånger när jag var mekaniker, jag har bytt rullar i hisslinan och servat henne många gånger, minns Olle Baltzari, besöksansvarig på Boliden och med över 40 tjänsteår i Aitikgruvan.

Marion var med och skrev historien om den svenska vattenkraftsutbyggnaden. I mitten av 1960-talet var den resan över och hon köptes in till Boliden för att bli en viktig del när historien om Aitik skulle börja skrivas – Marion skötte jordavtäckningen innan det som skulle bli Sveriges största koppargruva öppnades 1968.

När gruvan tagits i drift fick hon stadigvarande sysselsättning med att tömma en reservdamm. Där strävade hon vidare i några decennier till men för några år sedan stängdes den delen av gruvan, Marion blev sysslolös och när man till sist beslutade att flytta henne brast det gamla grävarhjärtat.

– En elmotor small, konstaterar Olle Baltzari.

Den trasiga motorn fick jättinnan på fall, att laga legenden kostar för mycket och sagan är därmed troligen all för den vittomtalade grävmaskinen som byggdes 1946.

– Det bästa är nog att svänga runt henne, fälla bommen och börja skrota. Det är dags nu, konstaterar Olle Baltzari.

Fotnot : Pugh Rogefeldt sjunger om Marion här (klicka på länken).

Här finns också ett äldre inslag från SVT:s Nordnytt om Marion (klicka på länken).

Mer läsning om Aitik finns här! (Klicka på länkarna!):

Dagbrottet i Aitik – en jättelik verksamhet som bara växer.

Aitik – fullt av maskiner som får jobba arslet av sig.

Vägarna i Aitik måste hållas i perfekt skick.

Aitik i siffror.

Pon Mining jobbar dygnet runt för att hålla maskinerna i trim i Aitik.

------------------------------------------------------------------------------------Entreprenadbranschens egen tidning!

Följ oss på  Facebook, Instagram,Twitter och Youtube! :)





Artikeln är en del av vårt tema om Reportage.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11