23948sdkhjf

Öppna hus med mersmak

Det var sol, det var värme, det var stundtals tätt med besökare när nio maskinleverantörer samordnade visningar av såväl maskiner som lokaler under två dagar med vidöppna hus i Stockholmsområdet.


Under två intensiva majdagar mellan hägg och syrén kunde intresserade maskinentreprenörer i Stockholmsområdet få sitt lystmäte av hjullastare, grävmaskiner och många andra typer av entreprenadmaskiner när nio maskinleverantörer visade senaste nytt från sexton starka tillverkare. Som bonus kunde besökarna själva känna på spakarna i åtskilliga maskiner och stifta bekantskap med en hel del redskap.

Stämningen bland arrangörerna var i hög grad optimistisk även om erfarenheterna av årets första månader varit något blandade. Tilltron till de egna maskinerna och den egna organisationen är dock genomgående hög och flertalet företag räknar med ett bra 2013.

En gemensam reflektion är dessutom, en till visshet gränsande övertygelse om, att Volvos dominans som leverantör till den svenska hjullastarmarknaden nu ska brytas. Nya hjullastargenerationer har utvecklats och förbättrats och många anser tiden mogen att utmana den svenska maskingiganten på allvar.

En av utmanarna är EMS Group som dels har hjullastare i fyra storlekar från Take Job på programmet, men som i Volvosegmenten förlitar sig på den nya 9A-serien från Hyundai. Den koreanska maskinjätten är konsekvent när en stor del av produktprogrammet nu uppgraderas för att klara emissionskraven enligt steg IIIb. Alla berörda maskiner från minigrävare till hjul- och bandgrävare upp till 120 ton får tillägget 9A i modellbeteckningen liksom hjullastare med skopvolymer upp till sex kubikmeter.

Motorer över 130 kilowatt levereras av Perkins eller Cummins och är baserade på EGR-teknik (avgasåterledning) och dieselpartikelfilter som utlovas klara 5 000 till 6 000 timmar innan de behöver rengöras – utöver den automatiska eller manuella regenereringen. De svagare motorerna kräver inget dieselpartikelfilter.

De nya lastarna är bland annat utrustade med elektriskt styrda reglage och kan enkelt ställas in i olika arbetslägen beroende på det arbete som ska utföras. Därigenom ska bland annat arbetshastighet och hydraulkraft alltid balansera på för maskinen optimal nivå.

Även hytten har fått ett lyft, bland annat är förarstolen och reglagen förenade i en enhet för att uppnå bästa möjliga ergonomiska arbetsställning.

En modern display med touch screen ger både omedelbar information om viktiga funktioner och gör det lätt att växla mellan exempelvis olika arbetsmoden.

Dessutom finns en anslutning för mobiltelefoner med trådlös kommunikation via Bluetooth.

Serviceintervallerna har utökats till 500 timmar för alla komponenter och 1 000 timmar för hydraulfiltren. Hydrauloljan utlovas klara 5 000 timmar.

– Vi kommer att satsa betydligt hårdare på hjullastarna från och med nu. Vi ser att det finns en marknad och den senaste lastargenerationen från Hyundai är mycket konkurrenskraftig. I år kommer vi också att öka fokus på teleskoplastarna. Bland annat har vi anställt Stefan Johansson som enbart ska jobba med lyft. Vi har legat lite lågt med Dieci under första året, men sålde ändå runt 15 teleskoplastare, både stela och runtomsvängande, säger Bertil Söderberg på EMS Group.

– Vi har fått en väldigt bra start på 2013. Bland annat har vi fått ett rejält lyft på Take Job som tagit fram nya modeller samtidigt som vi kan dra nytta av en sänkt yen. Vanligtvis säljer vi 200-220 Take Jobmaskiner per år – förra året blev det ungefär 220. Under årets fyra första månader sålde vi ungefär 70 Take Job. Fortsätter försäljningen i den takten kan det bli närmare 300 maskiner i år.

– Framför allt säljer vi bra från 3,5 ton och uppåt, inte minst tror vi mycket på de nya sex- och niotonsmaskiner som lanserades på Bauma. Sextonnaren TB 260 har tagits emot väldigt väl. Vi sålde fyra-fem stycken utan att ens ha någon maskin att visa. Den kan beskrivas som en förstorad 250, men är inte bara starkare utan också snabbare. Dessutom kommer nya mindre grävare i höst.

Framför allt i Stockholmsområdet har hjulgrävaren TB 175W på åtta ton varit en försäljningsframgång.

– Ett normalår säljer vi drygt 30 maskiner, merparten i Stockholm. Nu ersätts modellen av TB295W som visades som prototyp på Bauma och som vi ska få till Sverige under hösten, säger Bertil Söderberg.

Den hjulburna nykomlingen väger in kring 9,5 ton och drivs av en Isuzu-motor på 73 kilowatt. Numer tillverkas hela maskinen i Japan. Tidigare gjordes underdelen i Tyskland.

– När jag startade med Take Job 1982 var jag först i Sverige med minigrävare. Jag blev utskrattad när jag visade maskinen i Täby. Men redan första året sålde jag 120 maskiner och har varit marknadsledande på minigrävare sedan dess, säger Bertil Söderberg.

Bertil Söderberg räknar också med att den nya generationen grävmaskiner från Hyundai kommer att attrahera de svenska maskinentreprenörerna. Bland annat erbjuds kortrumpade bandgrävare och en hjulgrävare på 14-15 ton med en sexcylindrig Cumminsmotor på 109 kilowatt (146 hästkrafter) som utlovas ge både snabb och tyst gång.

Trots besökarnas intresse för entreprenadmaskiner svajade det till i fokuseringen för många när Lars-Åke Karlsson, vd på Rådmansö Schakt & Transport kom inrullande bakom ratten till en mycket pietetsfullt renoverad Scania-Vabis LS71 Regent från 1958, ett av få exemplar som fortfarande är i bruk av de närmare 8 000 enheter som tillverkades mellan 1954 och 1958.

– Det räcker inte med att det är roligt på jobbet, man måste ha något kul att göra vid sidan om också, säger Lars-Åke Karlsson, som får något drömmande i blicken när han tänker på de renoveringsobjekt – bland annat ett par lingrävare – som väntar på upprustning.

En anledning till besöket hos EMS var en Hyundai R520LC-9, en drygt 50 ton tung pjäs som förstärker Rådmansö Schakts maskinflotta i det tyngre segmentet. Maskinen stod i praktiken klar för leverans direkt efter det öppna huset som beskrivs som en riktig succé.

– Vi gjorde av med ungefär 700 hamburgare och 500 tjocka korvar. Det tyder på att det kom ungefär 1 000 besökare under de två dagarna. Vi sålde sju maskiner direkt under det öppna huset och avslutade ytterligare två affärer direkt måndagen efter. Arrangemanget har varit över alla förväntningar, säger Christel Söderberg på EMS Group.

2014 är det 30 år sedan Bo Holmquist sparkade igång en verksamhet baserad på bland annat begagnathandel i Linköping. Under namnet Maskinia hade utbudet 1988 förstärkts med fabriksnya maskiner från Orenstein & Koppel och Merlo. 1990 blev man generalagent för Daewoo och bildade därför två år senare dotterbolaget Daewia – som fortfarande lever kvar fast under namnet Doosia sedan Daewoo blev Doosan år 2006.

– 2011 var vi den tredje största grävmaskinsleverantören i Sverige. Nu när vi kompletterat med Case är målet att flytta upp ytterligare en placering till andra plats, säger Fredrik Holmquist som förra året tog över vd-stolen från sin far och nu för familjens traditioner vidare i företaget.

Efter hand har även utbudet av service blivit allt bredare och i dag finns närmare 30 serviceställen runt om i Sverige, från Trelleborg i söder till Kiruna i norr.

– Vi bygger hela tiden ut vår eftermarknadsverksamhet och har i dag ungefär 100 servicetekniker och runt 70 servicebilar som står beredda. Vi försöker också höja kvalitetsnivån genom att se till att de som behöver får relevant utbildning, säger Fredrik Holmquist.

I produktutbudet ingår bland annat krossar och sorteringsverk från Sandvik, återvinningskrossar från Rockster och mobila transportörer från Edge.

Framför allt baseras dock verksamheten på fyra generalagenturer: Everdigm som tidigare hette Hanwoo, Montabert, Doosan och Case.

Koreanska Everdigm levererar ett brett utbud av rivningsutrustning som hydraulhammare, gripar, fasta och roterande betongkrossar och pulveriserare.

Hydraulhammare finns i vikter från 75 till 6 500 kg, vilket ger ett alternativ för det mesta från ett tons minigrävare till bandgrävare på 110 ton. Enligt företaget har man levererat mer än 300 Everdigmtillverkade hydraulhammare på den svenska marknaden.

Även franska Montabert tillhandahåller hydraulhammare och finns i storlekar från 65 till 5 600 kg, vilket passar bärare från 1 till 90 ton.

Doosan har hängt med i Maskinias sortiment sedan 1990 och genom åren redovisar företaget drygt 2 000 sålda maskiner. Tyngdpunkten ligger på grävmaskiner, men även hjullastare och specialanpassade maskiner för exempelvis rivning, materialhantering och arbete på spår finns med i flera varianter.

Till det kommer förstås också dumprar från norska Moxy som förvärvades härom året.

– Vi märker faktiskt ett markant ökat intresse för de midjestyrda dumprarna som har marknadens lägsta bränsleförbrukning och en mycket bra framkomlighet utanför belagda vägar tack vare bland annat en patenterad tandemboggie, säger Thomas Pallin, före detta Nordenchef på Indexator, som nyligen anställdes som försäljningschef för Case-sortimentet, det senaste tillskottet bland generalagenturerna.

Case grundades redan 1842 i Recine i den amerikanska delstaten Wisconsin och kan betraktas som en av pionjärerna som leverantör till entreprenadbranschen. Företaget har ett brett urval av maskiner, där inte minst de grävmaskiner som i dag tillverkas i Sumitomos fabrik i Japan tagits emot väl. Företaget har dock under några år haft vissa svårigheter att övertyga den svenska marknaden om sin förträfflighet. Förhoppningen är nu att Maskinia, som tog över generalagenturen 2011 ska ge den kontinuitet och styrka som krävs för att få fart på försäljningen.

– 2012 levererade vi 40-50 Case och närmare 100 Doosan. Målsättningen är att få ut betydligt fler maskiner i år. Årets första månader var lite tröga generellt, men de senaste veckorna har vi märkt en rejält ökad efterfrågan på maskiner. Vad gäller just Case så har vi stärkt servicenätet avsevärt och renodlat försäljningen i det nya dotterbolaget Swecase. Arbetet har redan gett avtryck på marknaden som visar ett märkbart ökat intresse, säger Fredrik Holmquist.

Under Maskin Stockholm visade Maskinia primärt ett tvärsnitt av lastare och grävare i storlekar från 1,7 till 25 ton från både Case och Doosan vid sin anläggning i Sollentuna.

– Vi tror bland annat mycket på Doosans nya hjullastare över 18 ton som utrustats med Scaniamotorer och ZF växellådor med lock up-function som är viktiga delar i en kraftigt minskad bränsleförbrukning. De första har redan levererats ut till kund, säger Fredrik Holmquist.

– Både Doosan och Case har tagit fram kortrumpade grävmaskiner som passar bra i trånga miljöer som stadskärnor, på spår och nära trafikerade vägar. Även hjulgrävarna från båda företagen har utvecklats och arbetar både tyst och smidigt. Generellt för båda tillverkarna är också att man prioriterat utveckling av väl fungerande hydraulik. På Maskinia har vi tagit det strategiska beslutet att ta hem ett rätt stort antal maskiner för att vid behov kunna klara snabba leveranser, säger Fredrik Holmquist.

Bland nykomlingarna finns hjulgrävaren Doosan DX140W-3 på 14,5 ton som premiärvisades på vårens Bauma tillsammans med en två ton tyngre syskonmodell. Drivkälla är en av Doosans egna motorer med effekten 102 kilowatt eller 137 hästkrafter, vilket ger en transporthastighet på 37 km/h.

– Den sexcylindriga motorn ger en väldigt tyst gång, säger Fredrik Holmquist.

Från Maskinia räckte det att gå till granntomten för träffa Delvators vd Jonas Jaenecke som ser fram mot 2013 och Hitachis senaste generation maskiner med steg IIIb-anpassade motorer.

– Vi har mycket nytt och kommer att vara mer aktiva än tidigare ute på marknaden. Den största utmaningen blir att öka försäljningen av hjullastare, säger Jonas Jaenecke.

Årets Bauma blev något av en manifestation av den japanska maskinjätten som har tagit över Volvos tidigare position som världens tredje största maskintillverkare. Bland de 29 maskinerna i Münchenmässans monter fanns den senaste hjullastargenerationen bestående av fem storlekar från ungefär 18 till 46 ton och fyra nya hjulgrävare i volymstorlekarna 14 till 22 ton. Förhoppningen är att företagets nya maskingeneration också ska passa den svenska marknaden.

– Vi hoppas att vi ska få hem den första ZX140W-5 före semestrarna. Det är den minsta modellen bland de nya hjulgrävarna i en serie där Hitachi lyckats öka lyftkraften, förbättra stryktåligheten, bland annat genom ett förstärkt chassi, och dessutom förbättrat produktiviteten tack vare ett vassare hydrauliskt system, säger Jonas Jaenecke.

Ett vassare hydraulsystem är också ledordet för de nya bandgrävarna i storlekar från ungefär 20 ton. Med start i ZX210LC-5 har de utrustats med det nya hydraulsystemet Trias som primärt utvecklats för att minska bränsleförbrukningen utan negativ påverkan på produktiviteten – i praktiken genom att minska tryckförlusten i hydraulsystemet.

Lösningen blev ett system med tre pumpar som säkerställer att flödet alltid är tillräckligt även när maskinen utför flera funktioner samtidigt samt en kontrollventil som styr flödet i rätt riktning. I praktiken kan ventilen jämföras med en hjärna.

– De tre pumparna har samma kapacitet. Samtliga hjälper till med bom och sticka, men en är dedicerad svängen. För att ytterligare förbättra förutsättningarna kan värden för upp till elva arbetsredskap förprogrammeras, vilket ger ytterligare förfining i samspelet mellan motor och hydraulik för en mängd olika arbetsuppgifter säger produktspecialist Magnus Hansson.

Hytten är helt ny med större och bredare dörr och enklare in- och ursteg. Den är bekvämare och har betydligt bättre sikt än tidigare. Förarens miljö har också förbättrats med hjälp av en ny konsol och en ny monitor.

Kraftkälla är en fyrcylindrig Isuzudiesel på 122 kilowatt (164 hästkrafter) med två effektlägen.

I Upplands Väsby tog Pon Equipments produktchef Kristian Johansson emot en strid ström av besökare som fick se ett axplock ur Caterpillars utbud av bland annat grävare, lastare, bandschaktare, väghyvlar och midjestyrda dumprar. I likhet med många andra av den amerikanska maskingigantens representanter runt om i världen har antalet maskiner i lager minskat avsevärt under början av året, men Kristian Johansson har noterat ett märkbart ökat intresse de senaste veckorna och räknar med en uppgång under resten av året.

– Jag tror i och för sig att 2013 blir ett mellanår som landar ungefär på samma nivå som 2010, säger Kristian Johansson.

På vårens Bauma visade Caterpillar ungefär 70 maskiner och till stor del handlade det om bränsleeffektivitet och produktivitet och inte minst jakten på minskad bränsleförbrukning ligger även Kristian Johansson varmt om hjärtat. Delvis kan det lösas av den tekniska utrustningen.

– Caterpillar tittar på bränsleförbrukning med ett flertal helt skilda angreppsvinklar. Där finns exempelvis den nya hybridgrävare som visades på Bauma och som vi beställt i ett par exemplar som ska användas för demonstrationer. 988K är en hjullastare som minskat bränsleförbrukningen med 20 procent jämfört med föregångaren. Vi har också bandschaktaren D7E med eldrift.

– Med de speciella önskemål som finns i till exempel i Sverige kan Caterpillar nu också erbjuda den första modellen där pumpstyrning och hydraulik redan i fabrik är anpassad till körning med rototilt, och fler modeller med samma möjlighet är på väg.

För de flesta är ändå snabbaste vägen till en snabb minskning av bränsleförbrukningen att vara medveten om vad man gör – och inte gör.

– Enkla detaljer är till exempel att stänga av maskinen när den inte ska användas och att inte gasa mer än vad som behövs. Genom att ställa fordonen rätt vid lastning kan också besparingen bli förvånansvärt stor liksom att koppla loss rototilten när den inte används. Det här är också budskap som vi gärna sprider till maskinförarna, säger Kristian Johansson.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078