23948sdkhjf

Rune räknade hem det

Ljungby Maskin återvände till Bauma efter många år och grundaren Rune Andersson trivs som fisken i vattnet när han får redovisa de senaste innovationerna för en internationell publik.


Ljungby Maskin har ställt ut på Bauma många gånger. Men det senaste dryga decenniet har maskinerna fått stanna hemma, även om fabrikörn själv, Rune Andersson, brukar se till att ta sig en tur till Bayern när det är dags.

– Jag brukar alltid åka hit men det var nog 15 år sen sist vi ställde ut, säger han i andanom.

Det är nämligen fullt ös i Ljungbys monter och Rune Andersson tar hand om allt och alla samtidigt.

– Vi har så skoj, konstaterar han glatt innan han hälsar på ett par baltiska återförsäljare, förklarar för ett gäng kinesiska underleverantörer hur han tänkt sig förändra och förbättra deras bidrag till den småländska hjullastaren, instruerar sonen Henrik om vem som ska göra vad senare under dagen och till sist ser till att låta sig fotograferas med hela gänget.

– Och jag tänkte ju inte ställa ut den här gången heller, men wienerschnitzeln drog!

När Huddigs invit om att dela monter kom i slutet av förra året var Rune kallsinnig. Ett tag.

– Det var väl smålänningen i mig som veknade för det blev ju ett lågt pris! Huddig hade ett bra erbjudande om montern och så delar vi på det. Så då tänkte jag att vi kör väl då.

Ljungby Maskin säljer hjullastare i storleken 9-30 ton Med sig på Bauma hade företaget sin 15-tonnare L15.

– Den går mest och är representativ både uppåt och nedåt, resonerar Rune Andersson.

Han förklarar att Ljungby Maskin ser det som en daglig uppgift att vidareutveckla sina produkter, och flänger sedan som en tätting runt och på maskinen för att visa några av de senaste innovationerna. Till exempel har man försett den med fler steg så att det går att klättra utan risk för skador, numera går det också att justera vinkeln på pedalerna så att man slipper bli trött i fötterna efter en lång arbetsdag. Mindre buller trots att man drar på full gas och bättre sikt är andra förbättringar.

– Vi har flyttat på en balk så att det blir en bättre öppning i redskapsfästet, då maximeras sikten.

Klimatsystemet är också nytt, likaså fotstegen upp till hytten som dels rundats, för att undvika att man skadar sig på dem, dels blivit ihåliga så att man kan trampa igenom snön vintertid och minska halkrisken.

– De flesta skador sker vid i- och urstigning, därför har vi ändrat på insteget, säger Rune Andersson.

Han uppmärksammar också den pendlande bakskärmen som ska förbättra sikten bakåt.

– Med en fast skärm ser man inte om det står ett barn vid sidan, det gör man om skärmen pendlar med hjulet.

Rune Andersson uppger många besökare, av alla nationaliteter, letat sig fram till Huddigs och Ljungby Maskins gemensamma monter. Hans primära mål är dock inte att locka nya kunder.

– Det är för tufft i Tyskland, det vill vi inte. Vi säljer inte fler maskiner på att vara här, men det finns ju massor av svenskar, danskar, holländare med flera här, vi vill träffa våra befintliga kunder, det är dem vi vill underhålla och det har vi minsann fått göra också.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078