23948sdkhjf

Skattereglerna ska ändras

Regeringen vill ändra i 3:12-reglerna, göra det svårare att överutnyttja dem och samtidigt underlätta för mindre företag att anställa och växa. Sveriges Byggindustrier anser tvärtom att förslaget innebär försämringar.
Regeringen har i en promemoria inför budgetpropositionen 2014 föreslagit att 3:12-reglerna, skatteregler som i hög grad påverkar tillvaron för företagare, ska förändras. Tanken är bland annat att göra det mer lönsamt för små företag att anställa och växa och förhindra att reglerna ”överutnyttjas”.

För att åstadkomma detta vill regeringen bland annat att personer med mycket litet delägarskap inte längre ska få tillämpa den så kallade löneunderlagsregeln. Den sistnämnda innebär att ju mer ett företag betalar ut i lön, desto större belopp kan tas ut i kapitalbeskattad inkomst från företaget, något som regeringen anser har utnyttjats så att skatten på den anställdes arbetsinkomst sänks från 57 procent till 20 procent. Regeringen vill också att kravet på eget löneuttag för att få tillämpa regeln ska öka i företag med hög lönesumma.

Sveriges Byggindustrier har fått förslaget på remiss och konstaterar i ett pressmeddelande att de tänkta förändringarna innebär ytterligare försämringar av ett komplicerat regelverk.

BI pekar bland annat på att ägarandelen i bolag enligt förslaget maximalt får uppgå till fem procent för att det lönebaserade utrymmet ska få utnyttjas.

– Förslaget försvårar expansion av mindre företag och gör det svårare att låta medarbetare köpa in sig som delägare i företaget, vilket är tämligen vanligt i byggbranschen, säger Staffan Renström, skattejurist på Sveriges Byggindustrier i ett pressmeddelande.

BI vänder sig också emot att delägare måste ta ut en ”orimligt stor egen lön” för att kunna använda det lönebaserade utrymmet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094