Nya motorer i E-serien
Sennebogens nya E-serie lanserades på Bauma, nytt är bland annat steg IIIB-motorer och möjligheten att få alla maskiner med eldrift.
Olle Karlsson på OP System testkör Sennebogen 875. Högt och grönt var det i Sennebogens Baumamonter, där den nya E-serien för första gången presenterades för världen. Sex av E-maskinerna är aktuella för den svenska marknaden (875, 830, 835, 8130, 718, 821). Alla produkter i den nya serien har fått motorer som uppfyller steg IIIB, andra nyheter är avgasåterföring och det faktum att alla maskiner nu kan fås med eldrift.
Det sistnämnda märktes inte minst på Bauma där modell 835 stod med en rejäl kabelsnurra framtill på maskinen.
– Man kan få kabeln i den längd man behöver, här är det 15-20 meter, säger Florian Attenhauser, PR-ansvarig på Sennebogen.
Kabeln är stryktålig, men man får vara lite försiktig.
– Det går inte att köra över den, säger Olle Karlsson på Sennebogens svenska återförsäljare OP System.
Maskinen är, i likhet med de flesta Sennebogen säljer, skräddarsydd för en kunds räkning.
– Vi säljer en del basic-maskiner, men tanken är att kunden ska få precis det han behöver för en viss uppgift, säger Florian Attenhauser.
Den här maskinen har därför bland annat en extra hög hytt och teleskopiska larvband som gör att maskinen kan minska bredden med 1,5 meter.
Grundmaskinen har en elmotor på 160 kW, för särskilt tunga uppdrag finns en motor på 200 kW som tillval. Maskinen ska ha lägre utsläpp än föregångaren, den ska också ge upphov till mindre buller.
830 är en annan av de nya E-maskinerna. Baumaexemplaret är ovanligt högt och har försetts med ett större underrede och enkelhjul.
– Den kan också köra med trailer och kan alltså lasta in egen trailer och köra iväg lasten, då behövs inte andra lastare eller lastbilar, säger Florian Attenhauser.
830 kan fås med tre olika typer av underrede och har en steg IIIB-dieselmotor på 164 kW från Caterpillar.
Florian Attenhauser beskriver Sennebogen 821 som den perfekta maskinen för återvinning.
– Den når tolv meter, har bra lyftförmåga och är lätt att flytta, det passar bra när man ska flytta avfall på en skrot, biomassa eller material på en återvinningsanläggning.
Maskinen är något mindre än de maskiner som oftast kommer till användning för återvinning.
– Den väger 20-21 ton jämfört med kanske 27, den är flexibel och helt enkelt ”lagom”, säger Olle Karlsson.
Han gläds åt att många av de finesser som redan finns på modellen 825 nu kommer även på 821:an, till exempel steg IIIB-motor och en förbättrad instrumentpanel med mer centralt placerade reglage.
– Det är en maskin som används mycket i Sverige och det är roligt att den vidareutvecklats.
821 har en Cumminsmotor på 97 kW/130 hästkrafter, och en hytt som ska ha blivit både bekvämare och säkrare. Den kan använda en lång rad redskap och lastar maximalt nio ton, når som längst tolv meter och har en transportbredd på 2,55 meter.
875:an tornar upp sig lite mer än de flesta andra maskiner. Den är gjord för att lyfta last i hamnar, hytten svävar högt ovanför marken och det ska gå att köra lastbilar mellan maskinens breda ”ben”.
– Det är en helt ny maskin, nyutvecklad för hamnarbete, den når långt och kan lyfta tungt, säger Florian Attenhauser.
Räckvidden är 27 meter och det ska gå att lyfta 7,5 ton. Dieselmotorn från Cummins är på 391 kW och uppfyller steg IIIB. Det går också att få en elmotor på 430 kW. Hytten ska vara bekväm, maskinen styrs med joystickar och sikten ska vara bra, även nedåt då förarens fötter vilar på en glasruta. Inne i hytten finns också dubbla kameror, det behövs sedan EU bestämt att det inte längre räcker med speglar.
Sennebogen tror att 875 kommer att fylla ett behov mellan modellerna 870 och 880, en maskin som kan lasta på och av fartyg i Panamaxstorlek.
– Den blev ”lagom” i det här segmentet, säger Olle Karlsson.