23948sdkhjf

Välttätt på Bauma

Dynapac presenterade två nya storlekar i sin färska vältserie. Företaget hade också en helt ny materialmatare på plats och lanserade också en valsstyrd vält.


Nya vältar stod på menyn för Dynapac på Bauma. 15-tonsmodellen i den nya serien kom redan 2011, 2012 kom 12-tonnaren och på Bauma presenterades ytterligare två modeller, en på sju ton (CA1500)och en på 4,5 ton (CA1300).

– Basen är bra packning, de går också att köras i ecomode, säger Björn Jakobsén, business line manager på Dynapac.

Bränsleförbrukningen för till exempel 12-tonnaren ska, enligt Björn Jakobsén, ha minskats från 15 till tio liter i timmen. Med mindre bränsleförbrukning följer mindre koldioxidutsläpp och tillverkaren hävdar att välten aldrig använder mer bränsle än den behöver.

Maskinernas Kubotamotor uppges vara tystare än föregångarna. Bekvämligheten ska också ha förbättrats avsevärt, likaså sikten. Maskinerna har också fått en rad säkerhetsfunktioner, till exempel en ”snabbroms” som ska förkorta bromssträckan. Vältarna ska dessutom vara lättare att serva, de går att få med steg IIIB-motor och ska kunna packa en lång rad olika material, från sand och grus till bergkross, silt och lera. Förarens jobb ska också ha underlättats, olika kontrollsystem ska göra det lätt att få veta både vad man ska göra, vad man gör och vad man slutligen har gjort.

En annan nyhet på Bauma var Dynapacs materialmatare: MF 2500. Materialmataren ska ta anläggningslastbilens plats i asfalteringståget och se till att läggaren får en jämn och bra tillförsel av material så att man slipper onödiga stopp.

– Den är helt ny, en demoversion ska komma till Sverige snart.

Björn Jakobsén beskriver mataren som liten och smidig.

– Den är betydligt smalare än matare brukar vara, den väger under 20 ton, att jämföra med kanske 30 ton för konventionella matare.

Dynapac visade också upp en helt ny valsstyrd vält: CG 2300. Företaget tror mycket på produkten som de tagit fram sedan kunderna för några år sedan börjat efterfråga just valsstyrda vältar och gick ifrån de midjestyrda, som är svårare att transportera.

– Det är en konkurrenskraftig maskin där vi är extra nöjda över den bra sikten, något som ju är A och O för att packa asfalt. Vi har också en bra komfort och har fått ner bullernivån både på den och på våra övriga maskiner riktigt ordentligt, det är viktigt, inte minst för våra kunder i Skandinavien.

Välten är knappt fyra meter lång, knappt tre meter hög och har en inre vändradie på 2,65 meter. Den ska vara enkel att transportera och lätt att manövrera även på begränsade ytor. Hytten är utformad för att vara extra bekväm utlovar Dynapac, den ska ha god sikt, ett automatiskt klimatsystem som tillval samt en instrumenpanel som ska tillgodose föraren med all nödvändig information. Eco-mode är standard, något som ska bidra till både mindre buller och en god bränsleekonomi.

På plats på Bauma fanns också den två år gamla hjulläggaren SD 2500.

– Den har en helt ny operatörsplattform med förbättrad sikt, det har varit ett önskemål från kunderna, säger Björn Jakobsén.

Även bandläggaren har fått en uppgraderad plattform.

– Bandläggare är dock inte så stort i Sverige, vi föredrar hjul, konstaterar han.

Dynapacs produkter är numera målade i Atlas Copcos färger. Varumärket Dynapac finns dock fortfarande kvar på maskinerna, även om moderbolagets namn syns mest.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.126