23948sdkhjf

Hård utanpå – mjuk inuti

Volvos första FMX-bil kom 2010. I april lanserades efterföljaren, en tuffare bil som beskrivs som lättkörd, robust och bättre på allt – inte minst när det gäller förarmiljö.


Det mesta är nytt och FMX anno 2013 är bättre på allt. Det hävdade Volvo Trucks när täckelset fallit och den nya anläggningsbilen mötte världen på jättemässan Bauma i april.

– Tanken är att öka produktiviteten, vi har bland annat förstärkt fronten och exponerat dragöglan så att om man kör fast kan man lättare kopplas upp och dras loss, säger Jonas Odemalm, ansvarig för anläggningssegmentet på Volvo Trucks.

Dragöglan klarar nu 32 ton, till skillnad från 25 ton i föregångaren, som kom 2010.

– Vi har också sett till att bilen tål mer smällar.

Hytten tillverkas nu i höghållfast stål och alla komponenter i och utanpå den har gjorts om eller flyttats för att maximera bilens robusthet. Bland annat har bilen fått ”muskulösare” stötfångare och kraftigare lyktor som flyttats upp. Strålkastarnas alla funktioner är dessutom inbyggda i en enda enhet, lyktorna ska därför vara enklare att underhålla.

Även Volvomärket har flyttats upp och sitter nu under vindrutan, märket har också fått en lite annorlunda utformning.

Förutom att göra bilen robust har målet vara att underlätta för föraren.

– Vi har jobbat mycket med chassiet och förarmiljön, förklarar Jonas Odemalm.

Exempel på det är att hytten placerats lågt i förhållande till chassiet, för att underlätta i- och urstigning och för att ge föraren bättre sikt. Föraren ska också ha fått mer utrymme, fler förvaringsmöjligheter och en ny stol som kan tiltas fyra grader mer än den gamla. På ratten finns integrerade kontrollknappar, som styr bland annat farthållaren, telefonen och navigationen. Startnyckeln har flyttats upp till instrumentbrädan för att utöka benutrymmet, hela instrumentpanelen har dessutom vinklats mer mot föraren.

Den nya bilen har också försetts med luftfjädring med automatisk nivåreglering.

– Det gäller alla modeller utom den allhjulsstyrda.

I den allhjulsstyrda modellen har man i stället flyttat fram den drivande framaxeln för att få en bra ”anfallsvinkel” mellan däck och stötfångare.

– Det är bra i tuffa miljöer.

Ordentlig frigång ska underlätta för en bil som används i tuff terräng.

– Det blir också mindre påkänning på chassiet och mer behagligt för föraren, särskilt när bilen är olastad, säger Jonas Odemalm.

Han tillägger att det nu finns automatiserad växellåda även i den allhjulsstyrda bilen.

– Det var den sista som saknade det.

Krängningshämmare har placerats i boggin, det ska göra lastbilen stabil och innebär också att det inte finns några oskyddade fjärdingskomponenter bakom sista axeln.

Föraren ska också dra nytta av en förbättrad instrumentbräda där alla reglage sitter nära.

– Vi ville minimera den tid föraren måste ta blicken från vägen, kommenterar Jonas Odemalm.

Föraren ska också få en mer vilsam upplevelse tack vare Volvo Dynamic Steering, en elektroniskt styrd elmotor som sitter på styrstången och som tar över när det går trögt.

– Är bilen tungt lastad och man kör i låg hastighet måste föraren ofta ta i med hela kroppen för att styra. FMX har en kraftig elmotor som tar över så att det räcker att styra med två fingrar.

FMX finns med en motor på 11 eller 13 liter. Motorerna uppges klara de nya Euro6-kraven tack vare ett okylt EGR-system som ska optimera avgastemperaturen och nivåerna av kväveoxider.

För icke-europeiska marknader finns motorer för Euro3, Euro4 och Euro5. FMX D13 finns för 380-540 hästkrafter, D11 finns från 330-450 hästkrafter.

Lastbilen ska komma ut på den europeiska marknaden i september.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078