23948sdkhjf

Oense om det mesta

Lärlingslönerna är en av tvistefrågorna när avtalsförhandlingarna mellan ME och Byggnads återupptas i mitten av maj. Märket ska följas, det är man överens om. Vad detta innebär har man dock helt olika uppfattning om.


Avtalsförhandlingarna mellan bransch- och arbetsgivarorganisationen Maskinentreprenörerna, ME, och fackförbundet Byggnads går trögt. I slutet av april sade Byggnads upp avtalet som därmed upphör att gälla den 14 maj och de två parterna står långt ifrån varandra.

– Vi förstår inte hur Maskinentreprenörerna tänker, säger Göran Tinglöv, enhetschef på Byggnads avtalsenhet.

Hans bild är att ME vill ta ifrån löntagarna en del av deras förmåner utan att kompensera för detta.

– Vi följer märket men förväntas ge bort saker som är värdefulla för oss utan ersättning.

Göran Tinglöv uppger att Byggnads gått med på flera av ME:s krav, till exempel in- och utlåning, arbetstidsavtalet med mera.

– Men vi får ingenting för det alls.

– De vill ha mer betalt av oss och försöker diktera villkoren, kommenterar Hampe Mobärg, vd på ME.

Han anser att det som Byggnads ger upp har ett marginellt värde och konstaterar att ME lyckats sluta avtal med både Seko och IF Metall, förhandlingar där man anser att det så kallade märket på 6,8 procent på tre år hållits.

– Byggnads avtal är det lilla avtalet för oss, det omfattar knappt 2 300 av de totalt nästan 14 000 anställda som våra medlemmar har, vi har redan tecknat ett gruvavtal med IF Metall och ett avtal med Seko, som företräder nästan 10 000 av våra medlemmars anställda.

ME och Byggnads anser sig båda följa märket, men är djupt oense om hur man ska räkna sig fram till siffran 6,8 procent över tre år, det vill säga hur delarna i avtalet ska värderas.

– Byggnads tycks anse att de ska bestämma vilken valuta som ska användas och dessutom avgöra hur mycket den är värd. Det är inte acceptabelt när man ska få till stånd en ömsesidig förhandling, säger Hampe Mobärg.

– De förstår inte vad det handlar om, de vill att vi ska sälja ut en massa saker som de anser inte har något värde, säger Göran Tinglöv.

Hampe Mobärg å sin sida uppger att det finns både standarberäkningar och en slags rikslikare som kan användas och förklarar att ME levererat flera olika förslag på hur man kan nå märket.

– Vi vill nå en bra kompromiss, en gyllene medelväg. Det har vi redan gjort med både Seko och IF Metall men Byggnads vill inte förstå och de vill inte ens förklara hur de tänker.

– De sätter oss i en omöjlig position, säger Hampe Mobärg, som dock ser fram emot de fortsatta förhandlingarna i mitten av maj.

– Jag är i grunden positiv.

Rent principiellt finns det också stötestenar, till exempel vill Byggnads inte ens överväga en sänkning av lärlingslönerna.

– De är redan väldigt låga, och om man hävdar att man vill ha in mer folk i branschen går det inte att sänka dem ännu mer, säger Göran Tinglöv.

ME:s inställning är att lärlingslönerna bör sänkas, som ett sätt att minska ungdomsarbetslösheten men också för att öka löneskillnaderna.

– Det skiljer för lite i lön mellan en förare som nyss börjat jobba och en som har 30 år i yrket och det är på gränsen till ojuste, säger Hampe Mobärg.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078