23948sdkhjf

Sista versen på Contan

”Beatleshotellet” innehöll betydligt mer asbest än man trodde och marken bär inte för tungrivare. Demcom Demolition AB varvar därför upp saneringen och låter rivningsrobotar tugga sig ner igenom de 14 våningarna.

Stockholm. Det är svårt att hitta en mer central byggnad att riva i Stockholm, Scandic Continental ligger mitt emot centralstationen, tätt intill Klara kyrka och uppe på taket är det bara att vända sig lite lätt så ser man Stadshuset, Hötorgsskraporna, Riddarholmskyrkan… Ett centralt läge innebär många nyfikna ögon, i alla fall när man ska riva ett 14 våningar högt hus. Rivarna har dock byggt in sig rätt rejält med väv och ställning.

– Det är full fart runtomkring, mycket folk, bilar och bussar. Men det är ingen fara innanför avspärrningarna, säger Marko Pääkkönen, Bas-U (byggarbetsmiljösamordnare under utförandefasen) på Demcom Demolition AB, rivningsentreprenör åt beställaren Jernhusen.

Contan”, som hotellet kallades i vissa kretsar, byggdes i början av 1960-talet. Nu ska det rivas och i dess ställe ska nya kontor, hotell och bostäder byggas kring den uppgång Citybanan ska få här.

Det gamla hotellet har 260 hotellrum och är 14 våningar, inklusive två källarplan. Verksamheten stängde i december. Den första februari var huset tömt och Demcom Demolition tog över ansvaret för området.

– Vi började med att selektivriva byggnaden invändigt, säger Marko Pääkkönen.

Selektivrivningen skedde för hand, åtta man utrustade med diverse handverktyg skickades in i hotellet för att riva ut dess innanmäte, uppifrån och ner, våning för våning. Lättmaterialet från selektiva rivningen störtades ned genom ett utvändigt schakt.

Parallellt med selektivrivningen påbörjades saneringen. Demcom väntade sig en del asbest, främst i rörböjar och golvlim. Det blev betydligt mer.

– Vi räknar med totalt 70 ton, säger Marko Pääkkönen.

Det visade sig att man renoverat hotellet ett flertal gånger utan att riva bort de gamla ytskikten. När stomrivningen skulle dras igång i slutet av mars upptäcktes dessutom att hotellkorridorernas tak innehöll eternit.

– Valven i korridorerna är gjutna på eternitformar, det finns också eternitskivor på vartenda fönster i vartenda rum.

Stomrivningen fick slå halt i väntan på ytterligare sanering. För att inte tappa för mycket tid kommer Demcom att utöka antalet sanerare.

– Mycket står på spel, tidplanen för Citybanan ligger fast och det ska byggas mycket nytt här, då är det ju viktigt att vi som ligger först ska utföra vår entreprenad utan förseningar. I dagsläget håller Demcom tidplanen och vi räknar fortfarande med att vara klara den 22 augusti, säger Marko Pääkkönen.

Asbestmängden var en överraskning, rivarna visste dock att det fanns mycket PCB i fastigheten, man räknar med närmare 6 000 löpmeter PCB-fog på fasaden, som dock också rymde överraskningar.

– Under varje fasadplatta har vi hittat PAH-haltiga korkplattor, det handlar om uppåt 1 500 kvadratmeter.

Selektivrivningen beräknas vara färdig i mitten av april. Stomrivningen skulle ha kommit igång med full kraft i början av månaden, men får alltså tuffa på lite långsammare så att sanerarna hinner med.

Rivningsrobotarna som har lyfts upp på hotellets tak, för att arbeta sig nedåt våning förvåning har dock ändå fullt sjå när Leveranstidningen Entreprenad hälsar på.

– De river ett bjälklag i taget, säger Marko Pääkkönen.

Två Brokk 330, en Husqvarna 310 och en Husqvarna 250 sköter rivningen och två Bobcat i 700-serien tar hand om materialet.

Ett av hotellets centralt placerade trapphus har bilats bort och bildar ett schakt genom hela byggnaden där rivningsmaterialet kan störtas ner.

Väl nere på marken tas det om hand av en Bobcat S850, som tar det vidare till en crusherförsedd Komatsu 138 för separering av armering.

Allt material sorteras och återvinns. Godkänd mottagare tar hand om det farliga avfallet, och övrigt material fraktas på lastbil till återvinningsstationer.

Rivningsrobotarna har en oöverträffad utsikt där de står högt ovanför trafikbrus och folkvimmel. De har redan tuggat i sig ett hissmaskinrum och ett fläktrum. Yttertaket är också borta.

– Vi demonterade yttertaket med hjälp av handverktyg. Sedan delade vi upp det i lagom stora bitar och lyfte ned materialet i container med mobilkran.

Det begränsade arbetsområdet omöjliggör lyft av större takpartier. Om detta varit möjligt hade man kunnat ta ner taket i två delar och sköta sorteringen och lastning på markplan med grävmaskin, utrustad med sorteringsgrip. Markförhållandena tillåter dock inte så tunga laster.

– Det finns helt enkelt ingen fast mark, bara källare. Därför kan vi inte använda för tunga maskiner, upp till 25 ton funkar, sedan måste stämpa bjälklagen säger Marko Pääkkönen.

Med fastare mark under fötterna hade Demcom valt det tunga artilleriet.

– Då hade vi tagit hit en grävmaskin på 140-150 ton med en räckvidd 46 meter. Nu fick vi ta robotarna i stället.

Han räknar med att en höjdrivare hade behövt fyra veckor på sig att få ner högdelen.

– Med robotarna tar det nästan tio veckor.

Huset i sig saknar också en del stadga. Demcom har säkerställt stabiliteten i byggnaden genom att stämpa upp alla våningsplan med 700 stämp och 350 fördelningsbalkar.

– Vi måste växla av för att få stabilitet, bjälklagen är så tunna, bara 120 mm i stället för kanske normala 200, säger Marko Pääkkönen.

Demcom har också fått samordna sin entreprenad med NCC:s pågående arbete med Citybanan.

– Vi har byggt ett 300 kvadratmeter stort skydd ovan Citybanans nya rulltrappsuppgång, ett skydd som vår fasadställning även vilar på.

Demcom utför även schaktarbeten för tunnelbyggarna genom att bila bort källargolvet och schakta sig ner till berget på tre ställen.

– Sedan kan de spränga öppningar för tre nya hissar från den nya tunneln, när det är klart lägger vi på skydd så att vi kan fortsätta rivningen.

En av SL:s hissar ska också vara i full drift precis intill hotellet under hela entreprenaden.

– Vi har byggt in den och ska skydda den ännu mer längre fram, kommenterar Marko Pääkkönen.

I väntan på att stomrivningen forcerar sig nedåt kan man fortfarande vandra omkring i de utrivna rummen.

Inte mycket finns kvar att se, men hotellets mest exklusiva rum står fortfarande ut – Beatlesrummet, där världshistoriens mest framgångsrika popband bodde i början av 1960-talet.

Det handlar egentligen om flera rum, och de ser så här i rivningsskedet rätt beskedliga ut. De är små men ligger i svit så att bandmedlemmarna kunde gå in till varandra. Inte mycket skvallrar om den blivande superstjärnestatusen, det brittiska popbandet besökte Stockholm tidigt i karriären för att agera förband till Lill-Babs.

Hotellet har i efterhand gjort sitt bästa för att slå mynt av händelsen, rummen försågs med stora bilder av bandet och fotografier från spelningen prydde lobbyn.

Fotografierna är sedan länge bortplockade och det är inte mycket i lobbyn som påminner om ett hotell.

Beatlesvåderna på rummen är också nedtagna, utom på ett ställe där de fyras ansikten fästes direkt på betongen. De unga beatlarna fyller en hel vägg, de erbjuder tittaren varsin ros och har försetts med röda ögon av någon klåfingrig klottrare.

Det exklusiva Beatlesrummet nalkas slutet, hotellet stängde för flera månader sedan. Men en del bokningar tycks fortfarande gå igenom.

– Sedan vi började riva kommer det ibland folk med resväskor och undrar vad som står på, de har bokat in sig i Beatlesrummet. Det har bara varit för oss att säga att tyvärr, nu ska Beatleshotellet rivas, säger Marko Pääkkönen.

Rivningen i siffror

Cirka 6 000 löpmeter PCB-fogar

70 ton asbest

12 000 ton betong med armering

60 ton trä

70 ton deponimaterial

 

 

 

 

——————————————————————————————

Entreprenadbranschens egen tidning!

Följ oss på Facebook, Instagram, Twitter och Youtube

Artikeln är en del av vårt tema om Reportage.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141