23948sdkhjf

Riskerna kan förebyggas

Täkter kan bli en dödsfälla om man inte tänker sig för. Med fysiska skyddsåtgärder, utbildning och ett tydligt regelverk kan antalet olyckor minskas. – Det ska vara lätt att göra rätt, säger Håkan Skotte.


Stockholm. Hjullastaren körde sakta genom täkten mot en väntande lastbil för att höra efter vilken last som efterfrågades. För hjullastarförarens del var det bara ännu en lastbil att lasta, föga anade han att denna septemberdag skulle sluta i katastrof. Det han inte visste var att lastbilschauffören av någon anledning hoppat ur sitt fordon. Mannen på marken och hjullastaren som rörde sig rakt emot honom, med skopan framför sig, gick båda mot ett öde utan återvändo. När det fruktansvärda skedde märkte hjullastarföraren inte ens att han kört över någon. Han körde lugnt vidare fram till lastbilen bara för att finna en tom hytt. Vad som hänt uppenbarades kort därpå när en chockad åskådare vilt tutande kom till platsen.

– Vägen mot en säker arbetsplats är knagglig och svår, förklarade Håkan Skotte, arbetsmiljöingenjör på Skanska, när han talade om säkrare trafik på SBMI:s branschdag i mitten av april.

Dödsolyckan skedde i en Skanskatäkt. Några månader senare hände nästan samma sak på en annan arbetsplats och det drabbade företaget tog kontakt med Skanska för att se vilka slutsatser man dragit och vad man kan göra för att undvika liknande fall i framtiden.

– Skanska är ett stort företag, vi har resurser, vi jobbar mycket med arbetsmiljö. Ändå hände det, konstaterar Håkan Skotte.

Likheterna mellan de två fallen är många. Maskinföraren hade skopan framför sig och därmed dålig sikt. Arbetsplatserna hade samma svårigheter när det gäller att styra trafiken. På båda ställena hade man svårt att varna förbipasserande och hjälpa maskinförarna undvika olyckor.

Håkan Skotte ser flera saker som kan och måste förbättras. Den mänskliga faktorn går inte att förbise. Lyfter man upp skopan för högt blir sikten i princip noll. Och även om det inte ska springa folk ute i täkten så måste man vara beredd på att det ibland händer.

– Riskmedvetenheten och beteendet lämnar mycket i övrigt att önska.

Förarna måste dock få chansen att göra rätt. Ibland följs inte de regler som finns, i andra fall finns det regler som ingen känner till.

– I det här fallet hade föraren skopan 1,1 meter upp. Enligt reglerna får man bara ha den 27 centimeter upp. Många vet inte det. Det är också

svårt att veta hur högt den ligger, man får köra på känn.

Ibland finns det inte ens regler att följa och Håkan Skotte efterlyser en standard. Viktiga frågor här är till exempel om ”alla” ska få komma in i täkten, om det ska vara tillåtet att lämna sitt fordon, hur man kan undvika backning, hur man gör det lättare att hitta på arbetsplatsen, hur högt man får ha skopan och om man behöver varnande utrustning.

Frågan kvarstår dock . Vad är ett regelverk värt om man struntar i det?

Här gäller det att skapa förutsättningar för att kunna följa regelverket anser Håkan Skotte.

– Är det OK att strunta i reglerna hos er? På många ställen är det det.

Att förändra ett beteende är inte gratis, det kräver att ledningen underlättar genom fysiska skyddsåtgärder så att flödet in på arbetsplatsen minimeras, trafik genom täkten styrs på ett tydligt sätt och varnande och hjälpande utrustning införskaffas.

– Det ska vara lätt att göra rätt.

Riskhantering, utbildning och ett tydligt regelverk med lika tydliga konsekvenser är andra viktiga faktorer.

– För att få ordning på beteendet krävs ordning på både de fysiska skyddsåtgärderna, regelverket och arbetssättet.

Håkan Skotte rekommenderar i sammanhanget att man använder sig av SMBI:s checklista för säkra täkter.

– Rigga täkten med hjälp av frågorna i den, det kan till exempel handla om att ha en separat plats för privatkunder, orienteringstavlor, trafikskyltar, vägbommar och kantskydd vid tippställena.

Många av dessa åtgärder har redan vidtagits vid den Skanskatäkt som drabbades av dödsolyckan 2012. Tanken är att göra anläggningen till en säkerhetsmässig förebild för andra täkter.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078