23948sdkhjf

Redo för snabba omställningar

– Marknadsförhållandena var stabila eller något förbättrade för Sandviks affärsområden, med undantag av Mining som fortsätter att påverkas negativt av den svagare efterfrågan och osäkerheten inom gruvindustrin. Så kommenterar vd och koncernchef Olof Faxander Sandviks första kvartal 2013.


För ett år sedan växte Sandvik med en expanderande gruvnäring. I dag handlar det mer om tomgång för gruvorna, vilket slår hårt mot företaget. Lägre metallpriser har gjort att expansionen kommit av sig och bland annat resulterat i minskad efterfrågan på utrustning och gruvsystem. Däremot har efterfrågan på bergborrverktyg, reservdelar och service legat kvar på en någorlunda stabil nivå.

Jämfört med första kvartalet 2012 har framför allt orderingången varit vikande. Här rör det sig om en nedgång på hela 30 procent till cirka 7,7 miljarder kronor. Även rörelseresultatet har gått samma väg. Här anges nedgången till 19 procent till 1,2 miljarder kronor. Jämfört med förra årets avslutande kvartal ser det dock bättre ut. Visserligen minskade faktureringen med 13 procent, men både orderingång och rörelseresultat visade en liten, men dock uppgång.

Bedömningen är dock att de långsiktiga utsikterna för gruvindustrin förblir goda även om företaget just nu lyfter fram att afrikanska guld- och koppargruvor ligger förhållandevis lågt liksom järnmalmsgruvorna i Australien.

Antalet anbudsförfrågningar för gruvsystem är relativt få, men under årets tre första månader lyckades Sandvik ändå säkra en del större order på materialhantering till ett värde av sammanlagt drygt 950 miljoner kronor.

För Sandvik Construction har utvecklingen varit mer positiv. Efter en minskning under andra halvåret 2012 redovisas 2,5 miljarder kronor i orderingång under årets första kvartal, vilket betyder en ökning med 43 procent i fast valuta jämfört med föregående kvartal. På grund av en tunn orderbok i slutet av 2012 minskade dock faktureringen med tolv procent till två miljarder kronor.

Efterfrågan på kontinenten ökade märkbart, dock från det föregående kvartalets låga nivåer som till stor del kan tillskrivas normala säsongsvariationer.

Även i Nordamerika noteras en ökad efterfrågan liksom i Afrika, Mellanöstern och delar av Asien där intresset i synnerhet ökat för utrustning i premiumsegmentet för ovanjordsborrning.

I den andra vågskålen finns den svaga efterfrågan på produkter på mellanmarknaden i Kina samt verktyg, förbrukningsvaror och service i samband med att kunderna minskat sina lager. På motsvarande sätt kan en stark utveckling för utrustning för ovanjordsborrning ställas mot en svagare utveckling för utrustning för stationär krossning, sortering och brytning.

Bilden är splittrad och det kan bli både snabba och djupgående förändringar av marknadssituationen, något Olof Faxander är väl medveten om.

– I linje med vår strategi fortsätter vi att kontinuerligt rationalisera och effektivisera vår försörjningskedja, antal produktionsenheter samt våra stödfunktioner. Vi fortsätter att noga anpassa produktionstakter, arbetsstyrka och investeringsnivåer, säger Olof Faxander.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125