Vinstgivande trots dämpad marknad
Färre maskinleveranser, minskad omsättning och minskat rörelseresultat, dock fortfarande en vinst – om än med enbart en halv miljard kronor. Det visar Volvo Construction Equipments rapport över årets första kvartal.
– Efterfrågan fortsätter att vara svag, vilket reflekteras av att orderingången minskade med 28 procent till 17 670 maskiner under det första kvartalet. Dock sker jämförelsen med det första kvartalet 2012 då gruvindustrin upplevde en boom och återförsäljarna byggde upp sina lager. Med lagren i hela återförsäljarkanalen nu i balans med efterfrågan och med en book-to-bill på 119 procent på Volvomaskiner, har Volvo CE ökat produktionen för att möta försäljningen under vårsäsongen, säger koncernchef och vd Olof Persson.
Under årets första kvartal minskade nettoomsättningen med 33 procent till 12 136 miljoner kronor (17 999) jämfört med samma period förra året. Uttryckt på annat sätt innebär det att de 15 949 maskiner som levererades under årets tre första månader är 29 procent färre än för samma period 2012.
En ljuspunkt i tillvaron är att verksamheten trots den lägre efterfrågan fortfarande är vinstgivande, vilket tyder på att företaget anpassat sig till den nya marknadssituationen, samtidigt som man står i startgroparna för att öka produktionen så snart det behövs.
Ett viktigt led i den framtida strategin är utvecklingen i Nordamerika där tillverkningen av hjullastare vid fabriken i Shippensburg i USA inleddes i början av året.
– Vi har investerat i ökad lokal tillverkning för att komma närmare våra kunder med kortare leveranstider på den viktiga nordamerikanska marknaden och samtidigt minska vår valutaexponering. På medellång sikt kommer även grävmaskiner och dumprar att tillverkas vid anläggningen, säger Olof Persson.
Jämfört med inledningen av förra året noterar dock Volvo en nedgång praktiskt taget överallt. Värt att notera är då att fjolåret inleddes med en globalt extremt hög efterfrågan på maskiner.
Störst är nedgången i Nordamerika där Volvos försäljning minskat med 40 procent medan Asien tappat 33 procent, Sydamerika 27 procent och Europa nio procent. Övriga marknader har till och med ökat med 17 procent, men utgör en förhållandevis liten del av den sammanlagda försäljningen.
I Asien är det framför allt Kina som utvecklats i negativ riktning. Dels är det en markant nedgång i gruvsegmentet, men också regeringens åtgärder för att kyla ner fastighetsmarknaden ligger som en våt filt över investeringarna. Nedkylningen av den kinesiska ekonomin har dock slagit hårt mot den inhemska industrin, inte minst mot tillverkarna av entreprenadmaskiner, vilket torde betyda att nedgången i Kina blir kortvarig.
Även för Volvos del har nedgången i Kina slagit hårt mot försäljningen. 9 891 sålda maskiner under första kvartalet 2012 har blivit 6 055. Nedgången är nästan identisk sett till varumärket SDLG, där 10 925 sålda maskiner blivit 7 083.
Företaget är dock inte ensamt om nedgången i Kina – tvärtom tycks marknadspositionen snarare förstärkas. Siffror från China Construction Machinery Association visar att företaget så sent som i februari fortfarande var marknadsledare på hjullastare och grävmaskiner i Kina med en andel på 14,8 procent.