23948sdkhjf

Dubbelt upp i Dalarna

Boliden satsar 3,9 miljarder på att bygga ut gruvan i Garpenberg. Investeringen är företagets näst största någonsin och har gett upphov till ett av Sveriges största byggprojekt.

Garpenberg. Gruvan i Garpenberg är den äldsta svenska gruvan som fortfarande är i drift. Anorna sträcker sig tillbaka till 1200-talet då man började mjölka den mineralstinna backen på främst koppar och järn. Boliden köpte gruvan 1957 och har byggt ut den både på 1970-talet och på 2000-talet. I dag bryter man främst zink, bly och silver i gruvan, guld och koppar tas också ut i mindre mängder.

– 1957 bröt man 200 000 ton här, nu är det 1,4 miljoner ton, säger Peter Richardson, Bolidens projektchef för expansionsprojektet i Garpenberg.

Men mer ska det bli, för några år sedan fann man en mineralisering och vidare undersökningar fick Boliden att betrakta fyndet som brytvärt. 2011 tog man därför beslutet att lägga inte mindre än 3,9 miljarder kronor på att bygga ut gruvan i Garpenberg – den näst största investeringen företaget gjort någonsin.

– Bara satsningen i Aitik är större, säger Peter Richardson.

Utbyggnaden ska göra det möjligt att nästan fördubbla produktionen, från 1,4 till 2,5 miljoner ton per år. Boliden räknar med att gruvan ska räcka fram till 2030 och personalmässigt kalkylerar man med ett tillskott på ca 50 till de 340 personer Garpenbergsgruvan sysselsätter i dag.

Bygget kom igång snabbt, redan dagen efter beslutet togs i januari 2011 började man arbeta under jord.

– Där hade vi redan tillstånd, förklarar Peter Richardson.

Ovan jord fick man vänta lite längre men i februari 2012 fanns alla tillstånd på plats och skopan kunde sättas i backen till det som i dag är en av Sveriges allra största byggarbetsplatser.

– Vi bygger helt nytt, de flesta fasta anläggningar blir nya, vi kommer bara att ta över personal och mobila maskiner från den gamla gruvan, säger Peter Richardson.

Gruvan får helt nya kross- och pumpstationer och ett nytt anrikningsverk byggs för att klara leveranserna från gruvan när det gamla anrikningsverket, som byggdes 1953, ska tas ur drift.

Den befintliga gruvan har två schakt – ett på 600 meter i centrala Garpenberg och ett på 800 meter lite utanför samhället. Bearbetningen av den nya mineraliseringen har redan påbörjats, malmen tas ut via lastbil och upp i de gamla schakten. När den nya anläggningen tas i drift ska all malm som bryts i Garpenberg tas upp via det nya schaktet.

Det nya gruvområdet blir 21 hektar stort, betydligt större än det gamla.

– Men det blir mer kompakt och linjeformat, anläggningen ska också bli betydligt mer energieffektiv, det ska förbrukas mindre energi och mindre vatten per producerad enhet, säger Peter Richardson.

Projektet kräver mer service än vad som normalt erbjuds i Garpenberg. Boliden har därför byggt upp ett eget litet minisamhälle ute på byggplatsen. Bodarna står tätt och förutom duschar och andra bekvämlighetsinrättningar finns en restaurang och en järnhandel. Ramirent har ett kundcenter på plats och en bränsleleverantör ser till att det alltid går att tanka.

– Vi tycker att det är bäst om det finns möjlighet att handla här, vi är självförsörjande när det gäller diesel och det blir mer effektivt inte bara kostnadsmässigt utan även när det gäller arbetsmiljö och säkerhet, säger Peter Richardson.

Bolidens projektledning har 50 man på plats i Garpenberg. Fyra delprojekt pågår parallellt, under jord ska gruvanläggningen sprängas fram och byggas upp, ovan jord är arbetet indelat i två projekt, ett för anrikningsverket och ett för markarbeten och övriga byggnader, ett fjärde delprojekt omfattar el- och automationsarbeten för alla de övriga delprojekten.

Det är mycket folk och många underentreprenörer på plats. För att underlätta inte minst säkerhetsarbetet har Boliden valt att anlita bara en leverantör inom de olika segmenten.

– Havator levererar alla lyft, Ramirent alla skyliftar, Bergteamet allt bergarbete och Peab alla byggarbeten ovan jord. Det är ett sätt för oss att säkerställa kvaliteten, med en enda leverantör har vi bättre kontroll.

Behovet av samordning är stort, inte minst med tanke på alla riskmoment ett stort bygge medför. Utbildning är ett måste för att ens få tillgång till passerkort, dagliga samordningssmöten där samtliga underentreprenörer deltar prioriteras också.

Projektet rivstartade men följer enligt Peter Richardson tidplanen och håller dessutom budgeten.

– Mycket arbete var redan gjort i förstudien och vi har dragit nyttiga lärdomar av projektet i Aitik 2006-2010, det gäller att ha en bra organisation, bra framförhållning och bra planering.

250 000 fasta kubikmeter sprängt berg och 240 000 kubikmeter jord tas ut i projektet och närmare 23 000 kubikmeter betong och 3 800 ton stål används för att bygga upp anläggningen. Det sprängda materialet kommer till användning som fyllning i andra delar av projektet.

Totalt jobbar över 500 personer med projektet. Under jord har Bergteamet 150 skiftarbetare på plats.

Arbetet påbörjades 2011 och 2014 ska allt vara klart.

– Vi ska vara igång med brytningen första halvåret 2014 och 2015 ska vi vara uppe i full produktion på 2,5 miljoner ton om året, säger Peter Richardson.

Fotnot : Läs mer om arbetet, både ovan jord och under jord. (klicka på länkarna).

Artikeln är en del av vårt tema om Reportage.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11