Okuvlig framtidstro
Att Hyundai räknar med att nästan fördubbla omsättningen fram till 2017 tyder på en osviklig tilltro till såväl de egna produkterna som en marknad i fortsatt tillväxt.
Det är möjligt att det är lågkonjunktur. Det är möjligt att det är ett mellanår. Men vi vet med säkerhet att Bauma aldrig varit större – mässledningen rapporterar om utställarrekord, kvadratmeterrekord och besökarrekord. När dessutom vädergudarna var synnerligen nådiga skapades den inramning som krävs för en svårslagen maskinfest.
Tillverkarna fortsätter att prata i termer av ergonomi och säkerhet även om förarens vardag sedan länge funnits med på ritbordet. Framför allt pratas dock om miljöpåverkan och bränsleeffektivitet – inte nödvändigtvis bränsleförbrukning även om det ofta är den parameter som speglas av siffrorna.
Då är volym flyttat material per energimängd betydligt mer intressant att jämföra. Och här väljer tillverkarna delvis olika vägar även om ett gemensamt mål är att få ut så mycket energi som möjligt ur motorer som blir allt mindre.
Volvo var tidigt ute med en hjullastare med hybriddrift, men slog snabbt fast att det finns bättre sätt att skapa energieffektivare motorer samtidigt som det fanns en tydlig misstänksamhet mot de kommersiella möjligheterna.
Än så länge är det dock olika typer av hybridlösningar som i första hand attraherat konstruktörerna. Bland annat berättar Liebherr stolt att det i montern fanns fyra maskiner med helt olika hybridlösningar.
Annars är det främst Komatsu som fått bana väg för hybriderna. Företaget lanserade sin hybridgrävare för ungefär fem år sedan och har sedan dess, enligt egen uppgift, sålt en bit över 2 000 hybridmaskiner. Det skulle kunna vara ett tecken på att hybrider, trots relativt små serier, skulle kunna vara kommersiellt intressanta. Fast det är ju det där med subventioner…
Mässan visade också flera exempel på att tillverkarna redan i dag är framme med lösningar som lever upp till nästa steg i emissionskraven, steg IV, som börjar träda i kraft under 2014. I vissa fall finns dessa motorer till och med på plats i de maskiner som säljs i dag.
Mässor är inte bara en uppvisning i modern teknik, mässor är också en svårslagen värdemätare när det gäller att ta pulsen på både tillverkare och användare. Det är frapperande hur företagen trots krigsrubriker i tidningar från vitt skilda delar av världen faktiskt tycks må riktigt bra.
Alla är överens om att det var en nedgång under andra halvåret 2012 och att vi ligger kvar på en relativt svag nivå – i varje fall någon månad till.
De flesta är dock också överens om att 2012 var ett mycket bra år. Statistik visar på att maskinförsäljningen steg förra året och det finns tydliga förväntningar om ett än bättre 2013. Världens, enligt KHL Group, 50 största maskintillverkare ökade sin sammanlagda försäljning under 2012 – om än knappt. Om man tittat ytterligare några år framåt sticker definitivt Hyundai ut hakan. Att företaget siktar på att bli världens tredje största tillverkare av entreprenadmaskiner efter Cat och Komatsu är anmärkningsvärt. Att Hyundai räknar med att nästan fördubbla omsättningen fram till 2017 tyder på en osviklig tilltro till såväl de egna produkterna som en marknad i fortsatt tillväxt.