23948sdkhjf

Inte utan min ramstyrda grävlastare

Lars-Göran Gustavsson vägrade envist göra sig av med sin grävlastare. Han fick därför två månader på sig att överbevisa sin nya chef om att maskinen var oumbärlig. Han lyckades.
Trosa. Försäljningen av ramstyrda grävlastare minskade med 36 procent 2012, därmed var maskinen en av de största förlorarna i statistiken. 104 ramstyrda grävlastare såldes jämfört med 162 året innan. Obegripligt, anser Lars–Göran Gustavsson för hans 908 D kan gräva, lasta och ploga och fraktas på lastväxlarbil. Hans kärlek till grävlastare väcktes år 2 000. Då anlitades den dåvarande lastbilschauffören av Carl Bonde, ägare av Hörningsholms gods på Mörkt. Kalle Bonde ville ha entreprenör med traktorgrävare. Anledningen var främst att maskinen skulle användas för dikning och lägga igen spår efter skogsmaskiner samt snabba underhållsjobb.

– Han tyckte jag skulle börja gräva för det behövde han hjälp med. Jag hade ingen erfarenhet men antog utmaningen och köpte en Hydrema.

– Jag är självlärd och tränade genom att titta på kollegor. Man måste vara nyfiken och ställa många frågor.

EFTER ÅTTA ÅR med varierande arbete, till och med byte av husgrunder var det dags att pröva något nytt. Inte bara för honom själv utan även för grävlastaren. Men det tyckte inte vd Niklas Haglund vid nye arbetsgivaren Trotab i Trosa.

– Om du vill ha kvar grävlastaren får du två månader på dig att visa hur oumbärlig den är och vi hyr in grävlastaren. Jag köper en minigrävare istället.

Det var ord och inga visor. Lars–Göran Gustavsson behöll grävlastaren i egna bolaget Gåsta Entreprenad och hyrde ut den till Trotab. Företaget har 30 anställda och en omsättning på 110 miljoner kronor. Största kunden är Trosa kommun som vid sidan om större uppdrag även vill ha många mindre serviceuppdrag utförda såsom justera jordytor, byta stolpfundament, laga asfalt med mera.

– Det passade mig perfekt och jag fick fullt upp hela dagarna med att fylla behovet av en snabb servicemaskin, säger Lars–Göran Gustavsson.

De två månaderna har nu blivit två år.

Det har inte varit något stillestånd för Lars–Göran Gustavssons grävlastare. Trotabs minigrävare bara stå och väntar på våren, läget är det motsatta för grävlastaren.

– Jag satte på vikplogen och har kunnat ploga hela vintern samt sköta bortforsling av snö.

MAGNUS ENGSTRÖM håller med.

– Gäller det stora schakter måste vi naturligtvis ha en grävmaskin men för oss med uppdrag inom den kommunala verksamheten handlar det ofta små servicejobb där rörlighet och flexibilitet är viktigast. Eftersom det är full snurr hela tiden för alla anställda löser det mycket att en man och en maskin klarar att utföra många jobb själv.

Magnus Engström exemplifierar med att gräva ner fundament vid en lekplats. Annars brukar det behövas en liten bandgrävmaskin, för det fungerar inte med tanke på det ömtåliga området med en stor hjulgrävare. Det behövs också en hjullastare som kör in sand och annat material. Samtidigt måste bandgrävaren transporteras till platsen och då krävs en lastbil. Inblandning krävs också av tre, fyra personer. Det blir dyrt. Med grävlastaren klarar Lars–Göran alla momenten själv, säger Magnus Engström.

Första grävlastaren i Lars–Göran Gustavssons ägo var en Hydrema 806 D men efter den har nuvarande modell 908 D gällt, med centrummonterat aggregat för bättre frigång.

– Då fastnar jag inte med svansen utan aggregatet går fritt i ojämn terräng.

Jämfört med en minigrävare kräver grävlastaren mer plats vid till exempel en avloppsbädd som brukar vara fem meter bred.

– Men å andra sidan har traktorgrävaren en otrolig räckvidd med sex meter långt aggregat och räcker över till andra sidan av bädden.

Med hjälp av en trådlösa dosa går det att fjärrstyra maskinen.

– När jag letade elkabel på en skola hörde jag barnen säga: Titta han kör med dosan.

En hittills outnyttjad möjlighet är att koppla till en kärra bak.

– Därmed går det att få med sig olika redskap eller annat som material, säger Lars Göran Gustavsson.

MOTIVLACKERADE LASTBILAR är vi vana vid men hittills är det ovanligt med motivlackerade entreprenadmaskiner. När Lars–Göran Gustavsson bytte från lastbil till maskin följde lusten att försköna med. Kamraterna på Scania i Södertälje grep sig an uppdraget med glädje. På grävaggregatet bak återfinns seriefigurerna Gråben och Hjulben och på motorhuven fram en grävling som säger ”Sa du Huddig”. Bakom motorhuven finns en silhuett av en kvinna. Fabrikatsnamnet Hydrema är skrivet i gammal engelskt skrift. Inget har lämnats åt slumpen. Lars-Göran Gustavsson ägnar minutiös omsorg om grävlastaren, som tvättas flera gånger i veckan beroende på vad för slags påfrestningar arbetsdagen utsätter den för. Varje arbetsdag ska börjas med en ren maskin. Rengöringen inleds med en högtryckstvätt.

– Jag avslutar med att borsta med bilschampo för att få mer lyster, därefter sköljer jag noga och ser till att lastaren får tak över huvudet och gärna garagevärme. Det mår den bäst av.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078