Maskinexpo laddar om
Snart är det dags igen, Maskinexpo, som fyller 30 i år, arrangeras för andra gången ute på Stoxa, strax utanför Arlanda. Mässledningen har jobbat hårt för att ännu en gång vinna besökarnas hjärtan efter premiärmässan, som fick både ris och ros.
Sigtuna. I fjol anordnades Maskinexpo för första gången ute på mässans eget område Stoxa. Arrangemanget, som lockade 26 475 besökare, fick en hel del beröm efter premiären, det framkom dock också en hel del önskemål om förändringar. Mässledningen har därför ägnat stor möda åt att göra de förbättringar som behövs.
– När vi får synpunkter från utställare och besökare så lyssnar vi och gör något åt det, det har vi alltid gjort, säger Carina Tegelberg, marknadschef på Maskinexpo.
Maskinexpo har bland annat stärkt upp mobil- och internettäckningen, som haltade i fjol.
– I år tillhandahåller Net1 en lösning både för internet och för telefon. Utställarna ska kunna växla över till Net1:s nät och ringa och surfa på det. Dessutom installerar Telenor en mast på mässområdet för att stärka upp telefonin för sina abonnenter och som en extra försiktighetsåtgärd kommer vi att be besökarna stänga av sin 3G-uppkoppling så nätet verkligen räcker till alla, förklarar Carina Tegelberg.
Maten fick också kritik. Maskinexpo har därför, efter rekommendationer, slutit avtal med Kalaset (se även separat artikel). Kalaset ska bygga en Food Court med olika restaurangstånd. Ett sällskap kan därför välja olika sorts mat men ändå sitta tillsammans och äta.
– Det kommer även att finnas öl och vinservering i restaurangen och priset för en lunch kommer att ligga på 75-125 kronor, säger Carina Tegelberg.
Den kanske största stötestenen ifjol var trafiksituationen. Att många ville besöka mässan gläder förstås mässledningen, men varken de, utställarna eller besökarna kunde annat än sucka åt de långa bilköerna.
– Det blev mer problem än vi förutsett och i år kommer därför Ramudden att dirigera trafiken till och från mässan. (se även separat artikel)
Maskinexpo kommer också att skylta så att trafiken norrifrån åker av E4 redan vid Knivsta i stället för att ta omvägen via Arlanda.
Markerna har också setts över under året som gått, till exempel har man dikat, sprängt och lagt ut grus. En damm har också lagts igen under vårvintern.
– Den var feldoserad och det läckte ut vatten i marken. Nu har vi lagt igen den, den ska få ligga i träda ett år och sedan har vi ett nytt, centralt beläget monterområde på 40 000 kvadrat som vi kan använda 2014, säger Carina Tegelberg.
Övriga vattendrag behåller man, en del får till och med tjäna som monterutrymme.
– I år ska Big Float få ligga i Brodammen, det är ju i vatten den hör hemma, säger Carina Tegelberg.
Mässledningen har dragit flera matnyttiga slutsatser efter premiären 2012. Till exempel blev de varse att besökarna genar friskt om tillfälle ges.
– Många använde transportvägarna i stället för gångstråken och hamnade på sträckor utan utställare.
Därför kommer man i år att stänga av utställartomma vägar.
– Det blir också bara EN sammanhängande monterslinga, inte flera olika alternativ.
Mässområdet är stort och kan vara kämpigt att ta sig runt till fots. Fjolårets tre besökartåg blir därför tio i år.
– Tågen utgår från en station nära ingången, de går hela tiden och har fasta hållplatser så att man alltid kan komma på och av, säger Carina Tegelberg.
När Maskinexpo flyttade ut till den gamla golfbanan i Sigtuna flaggade man tidigt för att anläggningen skulle kunna användas även för andra ändamål, till exempel andra mässor, biltester, konferenser med mera.
Idealet är att arrangera fyra egna mässor per år och sedan hyra ut anläggningen för andra stora evenemang och först ut blir Hultsfredsfestivalen, som tar Stoxa i anspråk några veckor efter Maskinexpo.
Näst i tur är dock Maskinexpo. Arbetet på området pågår året runt men i april går verksamheten in i ett allt intensivare skede när 400 flaggstänger ska resas, tält ska monteras och vatten och avlopp ska dras.
– Som mest är vi 150 personer som jobbar med mässan, säger Tomas Wirenholt.
Han och systrarna kom in i firman på 2000-talet och har sett Maskinexpo växa snabbt under det senaste decenniet.
– Det är en häftig resa vi har gjort, det är många mässor i Sverige i år men vi är störst, säger Carina Tegelberg.
När syskonens far Curt Wirenholt drog igång Maskinexpo 1983 var evenemanget betydligt blygsammare med 50 företag som ställde ut på Täby Galopp. De unga syskonen fanns med på ett hörn redan då: Carina och Kie arbetade i informationen och Tomas sålde glass. 30 år senare är det de som styr och ställer på skutan och i år fyller Maskinexpo alltså jämnt. Kommer jubileet att firas på mässan?
– Jo, det måste firas, vi återkommer med på vilket sätt, säger Carina Tegelberg hemlighetsfullt.
Fotnot : Mer att läsa om Maskinexpo 2013 finns här (klicka på länkarna): Mellanår på Maskinexpo , Bättre flyt med trafikvakter, Snabba långkok på mässan, Tävling och nostalgi samt Hultsfred flyttar till Sigtuna.