23948sdkhjf

Japansk inbrytning på svensk pumpmarknad

Expanderande gruvindustri och entreprenörer med mångårig erfarenhet av pumpar gör att japanska Tsurumi fått upp ögonen för den svenska marknaden. För två år sedan bildades ett svenskt dotterbolag och lagom till Byggmaskiner dubblades antalet anställda.


Svenska entreprenörer har, liksom mängder med andra användare länge insett värdet med dränkbara pumpar. Starka inhemska tillverkare har gjort sitt till för att hålla intresset på en hög nivå genom bland annat teknikutveckling och god tillgänglighet.

På senare år har ytterligare en aktör sett till att konkurrensen skärpts. Det är den japanska pumpjätten Tsurumi som visserligen haft en representant i Sverige sedan 1999, men som inledde en större charmoffensiv genom att bilda ett dotterbolag sommaren 2011 tillsammans med sin svenska distributör.

– För ungefär en vecka sedan förstärkte vi bemanningen i Sverige med 100 procent då jag anställdes. Dessutom flyttar vi nu i mars lagret med de vanligaste pumparna och reservdelar från Göteborg till Helsingborg. Resten kan vi vid behov hämta snabbt från Europalagret i Rotterdam, säger Dan Wallgren, företagets ansvarige för nyckelkonton och med mångårig erfarenhet från svenska pumptillverkare. Så sent som i höstas stod han exempelvis i Atlas Copcos monter på Entreprenadexpo och visade Weda-pumpar.

Tsurumi har möjligen levt lite i skymundan i Sverige, men är en av giganterna på världsmarknaden. Företaget började tillverka pumpar för bevattning redan 1924. 1954 togs steget till dränkbara pumpar och, enligt företaget, finns i dag kapacitet att årligen tillverka runt en miljon pumpar, enbart i huvudfabriken i Kyoto.

I Sverige har bland annat sex av företagets högtryckspumpar i LH-serien använts i Söderströmstunneln som ingår i Citytunnelprojektet i Stockholm. Annars är det inte minst den expanderande gruvindustrin som ökat det japanska företagets intresse för Sverige.

– Vi har ett utbud av ungefär 250 olika modeller, varav många lämpar sig väl för hård drift i exempelvis gruvor. På vårens Bauma kommer vi också att visa upp exempel på Europatillverkade dieseldrivna pumpar, säger Dan Wallgren.

– Japanerna är duktiga på att hitta kluriga lösningar samtidigt som man försöker undvika allt som inte är absolut nödvändigt. Det ger stryktåliga och effektiva maskiner. Ett exempel är en patenterad oljelyftare i oljekammaren som utnyttjar motorns rotation för att lyfta oljan. Det innebär att även om oljenivån sjunkit pumpas oljan upp för att smörja och kyla den mekaniska tätningen, säger Dan Wallgren.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079