Nyttigt nät för jobbspindlar
Spindeln i jobbnätet är ofta en kvinna som ensam ska ha koll på nästan allt. Numera finns dock stöd att få i Maskinentreprenörernas kvinnliga nätverk.
Stockholm. Annelie Forsell vid Maskinentreprenörerna är ansvarig för nätverket. Att intresset är stort att träffas kan intygas. Samma decemberdag förra året som 50 centimeter snö tog Stockholm i sitt grepp hölls ett möte. Sju trotsade vädrets makter och infann sig på förbundets kontor i centrala Stockholm. Vad initierade nätverket?
– Medlemskontakter per telefon där det ofta var företagens administratörer som ringde och hade ungefär samma frågeställningar. Avtalsfrågor såsom lönefrågor, anställda som är sjukskrivna, har föräldrapenning, lärlingsfrågor med mera, säger Annelie Forsell.
PÅ DAGORDNINGEN denna gång var alkoholproblem på företagen. Agneta Rainsson berättade om vilka behandlingar som är mest effektiva. Hon är vd för Rådmansö Markentreprenad och har varit med i nätverket från början. Agneta Rainsson anställdes för elva år sedan på Rådmansö Schakt & Transport för att ha hand om ekonomi och personal. För drygt ett år sedan fick hon frågan om hon ville avancera till vd för ett annat företag inom koncernen och svarade ja. Hon bytte det 35 man starka företaget till hälften så stora dotterbolaget med 17 anställda.
– Typiskt för oss i nätverket är att vi är spindeln i nätet på våra företag. säger Agneta Rainsson.
MED DEN ROLL kvinnorna har menar hon att det inte finns någon konkurrens mellan dem, tvärtom är nätverket till gagn för alla företagen.
– Vi kom fram till att det är så många kunskapskrävande uppgifter vi utför att nätverket behövs för att sprida det kunnande var och en har inom gruppen, säger Agneta Rainsson.
I stället för att var och en ska lägga ner mycket energi och tid på att leta nödvändig information kan den hämtas inom nätverket. Dessutom fylls kunskapsbanken hela tiden på. Mest angeläget för nätverket är personalrelaterade frågor.
– Avtalsfrågor är mest problematiska eftersom det kan kosta mycket att bryta mot avtalen, så dem måste vi först reda ut, säger Agneta Rainsson.
Maskinentreprenörernas experter deltar ofta som föreläsare under träffarna, exempelvis har juristen Carl Johan Törnros deltagit.
ANDRA FRÅGOR OM avtal har också prioritet och det är medlemsföretagens avtal för olika leverantörer. Maskinleverantörerna har upphandlade avtal med leverantörer där medlemmarna får bra rabatter.
– Vi har haft en hel del diskussioner om eventuella nya leverantörer där vi som medlemsföretag kan få ett bra pris. Det kan gälla skyddskläder, diesel, försäkringar…ja till och med maskiner, säger Agneta Rainsson.
– Våra kunder är allt från privata kunder med enskilda avlopp till kommuner med exempelvis uppdrag rörande vägbyggen, VA med mera. Linda Karlsson, ekonomiassistent vid Rådmansö Schakt & Transport är ny medlem och deltog för första gången. Hon är färsk vid skrivbordet och har tidigare arbetat ute på fältet med tunga transporter.
– Jag tycker om att växla arbetsuppgifter och lära nytt, cirkeln är en väg att utöka kompetensen.
ETT SÄTT ATT förkovra sig var när hon för några år sedan bytte assistentjobb på kontoret och tog CE-körkort för lastbil och därefter körde lastbil i två år.
– Fördelen med en mindre arbetsplats är att jobbet blir mer omväxlande.
I dag sköter hon ekonomi och bokföring men varvar med andra uppgifter.
– Jag hjälper till med att organisera uppdrag från kunder, bland annat genom att informera chaufförerna om planeringen, säger Linda Karlsson.
Med 30 maskiner i företaget är det en hel del regler att hålla reda på.
NÄR DET KOMMER upp ärenden i vardagen mailar nätverkarna varandra så att man är förberedd inför den gemensamma träffen.
– Vi är mycket öppna inför varandra därför att det visar sig att vi har liknande problem, säger Linda Karlsson.
Det var även debut för Edyta Lindeberg, ekonomiansvarig på TKBM Entreprenad & Transport AB i Haninge.
– Fantastiskt att få denna uppbackning. Kollektivavtal är som bekant inte lätt men när jag pratar med branschkollegor blir det enkelt.