Betongsatsning för ökad export
En av de största överraskningarna på Byggmaskiner var att Swepacs monter också innehöll utrustning för betongbearbetning. Det breddade produktprogrammet är en del i företagets ambitioner att växa utomlands.
På vårens Bauma finns Swepac för första gången med som egen utställare. Målet är att sprida riskerna genom att stärka närvaron i större delar av världen och därigenom minska den förhållandevis konjunkturkänsliga situation som uppstår med ett fåtal klart dominerande marknader som Sverige och Finland.
Ytterligare ett led i exportsatsningen är att företaget nu kompletterar sin väletablerade packningsutrustning med produkter för betongbearbetning. Därigenom blir företaget mer intressant hos bland annat uthyrningsföretag som hittar fler produkter hos samma leverantör, men också hos distributörer som av samma skäl kan vara mer attraherade av en tillverkare med bredare produktsortiment.
– Vi har tagit fram det nya betongprogrammet i nära samarbete med användare och med medarbetare som vi bland annat hämtat från Tremix. På Bauma kommer vi bland annat att visa upp vibrostavar, balkar och mindre glättare. Än så länge gör vi inga åkbara glättare, möjligen kan det bli aktuellt senare. Vi räknar med att betongprogrammet ska vara i full produktion till sommaren, säger William Teeling, tidigare mångårig vd för Dynapacs nordiska säljbolag och i dag senior advisor på Swepac.
Från Tremix kommer bland annat produktchefen Hans Holmlund och marknads- och försäljningschefen Åke Lindgren.
– En stor del av dem som jobbat med att utveckla betongprodukterna finns i Stockholm och därför ligger forskningsenheten i Upplands Väsby, inte i Ljungby där vi tog den nya fabriken i bruk i november 2009. Vi startade utvecklingsprojektet så sent som i augusti, hade de första prototyperna klara nu i vinter och räknar med produktionsstart inför Bauma, berättar Åke Lindgren.
Först ut i betongprogrammet är en modulbalk som finns i längder på 50, 75, 100, 200 och 300 centimeter som kan sättas ihop ända upp till 25 meters bredd.
– Balken kan även knäckas, vilket är användbart till exempel vid brobyggen, säger Åke Lindgren.
– Vi har också byggt ut säljkåren kraftigt. Nu har vi fem säljare, varav tre på export plus försäljningsbolag i Finland och Polen. I Finland har vi även service i egen regi medan vi bygger upp ett nät av extern servicekompetens i Polen.
Även packningsutrustningen utvecklas och på Byggmaskiner visades ett brett urval från den senaste generationen packningsutrustning.
– Generellt jobbar vi med kompakta och stryktåliga lösningar. Steglöst ställbar hastighet ger bättre precision, möjligheten att packa med stillastående maskin underlättar arbete på en specifik yta. Vi försöker också minimera vibrationerna i handtagen som vi dessutom värmer för att öka komforten. Större maskiner drivs hydrauliskt, vilket också minskar vibrationerna, säger Åke Lindgren.
Sortimentet omfattar framåtgående plattor i vikter från 52 till 141 kg. Det finns en stamp på 62 kg och fram- och bakåtgående plattor från 160 till 500 kg.
– De senaste tillskotten är FB450 och FB510, hydrauliska paddor som nu är helt klara för marknaden. Vi tjuvstartade förra året genom att sälja 40-50 enheter.
På Bauma lanseras FB500 som är en enklare variant av 510 med centrifugalkoppling och remdrift.
En stor del av produkterna hamnar hos uthyrningsföretag, viket inte minst ställer höga krav på stryktålighet och servicevänlighet. Maskinernas chassier är varmförzinkade, bland annat för att zinkskiktet har hög motståndskraft mot skrapskador och dessutom är självläkande i viss mån. Till det kommer motorer från beprövade tillverkare som Honda och Hatz samt överdimensionerade luftfilter.
En av monterns mer uppmärksammade produkter var en platta på 75 kg, F75 finns dels i en bensindriven variant, men den stora nyheten är en variant som drivs av en 1-fas elmotor och kan anslutas till ett vanligt jordat vägguttag. Eftersom maskinen är kliniskt fri från avgaser kan den till och med användas inomhus i dåligt ventilerade utrymmen. Delar av motor och transmission skyddas av en kåpa i slagtålig polyeten. Chassi och handtag är varmförzinkade. Vibrationselementen har permanentsmorda lager. För att underlätta transport kan handtaget enkelt tas bort utan hjälp av verktyg.
– Dessutom kostar maskinen inte mer än 1 500 kronor mer än motsvarande modell med förbränningsmotor, säger försäljningschefen Mats Gedal.
Produkten uppskattades även av juryn bakom arbetsmiljöpriset som tilldelade den eldrivna vibroplattan ett hedersomnämnande. Bland annat uppskattade juryn att de tekniska lösningarna minskar såväl bränsleförbrukning som vibrationer och buller. Juryn lyfte också fram att arbetsmiljöarbetet gått hand i hand med satsningar på en bättre miljö.