23948sdkhjf

Ständiga maskinaffärer

Maskinaffärer är vardagsmat för Kewab, som med 250 enheter och 80 förare är en av Sveriges största maskinentreprenörer. Företaget ser service som en viktig parameter vid inköp, de gamla maskinerna säljer man gärna på sin egen begagnatmarknad.


Karlstad . När Kewabs ägare och styrelse­ordförande Kenneth Wahlström ska välja fabrikat blir det de mest etablerade fabrikaten med ett väl utbyggt servicenät. Hjullastarna består till 88 procent av Volvo och resten är Caterpillar och Komatsu. Av grävmaskinerna är 70 procent Volvo. De 14 lastbilarna utgörs nästan uteslutande av Scania.

– Nätet av nära och snabba service­verkstäder är viktigt.

Efter fem-sex år är det dags att byta ut maskinerna men det är inte alltid maskinerna används för inbyte utan de hamnar på företagets begagnatmarknad.

– Utbudet av begagnade maskiner och utrustning är stort eftersom vi är beroende av att ha en fräsch maskinpark med väl fungerande maskiner, säger Kenneth Wahlström.

50 procent av maskinparken hyrs ut obemannad och resten med förare till flera fasta kunder, hälften av kunderna är ständigt återkommande. Bankräntan är i dag låg och därför behöver inte maskin­finansieringen vara problematisk för de som vill etablera sig i branschen, men så har nivån inte alltid varit. Kewab har sedan många år tillbaka kunnat ge färska entreprenörer utan omfattande kontanter möjlighet att köpa maskiner.

– Principen är att man måste hyra i minst tolv månaders tid, om kunden därefter väljer att köpa maskiner så drar vi av 50 procent på hyreskostnaden. På så sätt skapar sig maskinköp­aren en handpenning, säger Kenneth Wahlström.

– När köpplaner dyker upp har maskinföraren i regel arbete men skulle jobbet ta slut är det bara att lämna tillbaka maskinen. Oftast får föraren följa med uppdrags­givaren till nästa arbete, säger
Kenneth Wahlström.

Räntan är låg men samtidigt råder en tuffare konjunktur vilket brukar göra finansieringsinstituten mer restriktiva, då kan Kewabs finansiering komma väl till pass som ett sätt att ändå kunna köpa maskin.

En stor maskinpark som Kewabs är en avspegling av marknadens efterfrågan, hjullastare och grävmaskiner utgör nästan 80 procent. Den sällsynta bandschaktaren fick en viss comeback i år visar Maskin­leverantörernas försäljningsstatistik med 50 procent högre försäljning; under 2012 såldes nio jämfört med sex bandschaktare året innan. Kewabs bandschaktare kan i dag bara räknas till sex stycken, jämfört med dubbelt så många för tio år sedan.

Segermo Markentreprenad i Karlstad fick förtroendet att bygga Charlottenbergs handelsplats. Att 50 000 kvadratmeter köpmecka växer upp ute i västra Värmlands ödemark beror på närheten till Norge. Halva priset för en limpa ciga­retter i grannlandet Sverige har stor dragningskraft. Byggytan uppgår till 20 000 kvadratmeter och här beställde Segermo Entreprenad en bandschaktare med för­are för avtäckning av matjorden. Caterpillar D8T med en C15-motor med en svänghjulseffekt på 310 hästkrafter och en bruttoeffekt på 347 hästkrafter var det som önskades. Inte underligt tycker maskinföraren Ulf Hagström.

– Bara bandschaktare med sin krok orkar bryta upp 60 centimeter tjock tjäle och är den effektivaste schaktaren.

Synen av en bandschaktare för tanken till en maskin med en gigantisk snöplog. Fast här handlar det om att röja undan jord och inte snö. Snabbheten och lättheten ser dock ut vara densamma som för snö och ekipaget kör så att jorden ryker.

– Ett sådant här uppdrag är som gjort för en bandschaktare.

När bandschaktaren utfört schaktningen är jobbet slut och det blir inget lastande på lastbil men denna realitet uppvägs av effektiviteten enligt Ulf Hagström. Tidsmässigt slår den stora jordplogen hjullastaren med hästlängder.

– En bandschaktare kan inte lasta men är avsevärt snabbare när det gäller att schakta.

Enligt Kenneth Wahlström är en anledning till att det säljs så pass få bandschaktare priset, som måste belasta kunden genom högre timkostnad.

– Bandschaktarna är dubbelt så dyra i inköp jämfört med hjullast­are.

På ena kortsidan av fältet tornar en snabbt växande jordmur upp sig. Köra hjullastare och köra bandschakt­are är två helt olika
saker enligt Kenneth Wahlström.

– Överblicken är det komplicerade med att köra bandschaktare. Jag kör inte på GPS i det här läget utan planeringen måste finnas i mitt huvud.

Reglage och manövrering jämfört med andra entreprenadmaskiner utgör annars samma svårighetsgrad.

För maskinslag det bara säljs enstaka exemplar av är det svårt att hitta förare. Den stora massan kör hjullastare eller grävmaskin. Kewabs vd Kenneth Wahlström är rädd om duktiga förare med speciell kunskap.

– Förare som är duktiga och kör in mer pengar till företaget får högre lön. Jag tillämpar individuell lönesättning, säger Kenneth Wahlström.

I juni förra året slog konjunktursvackan till men nu skönjer Kenneth Wahlström en ljusning. Orderingången till Kewab har så smått börjat öka.

– Vi väntar på att de stora jobben ska dyka upp, nu är det mest korta ströjobb där tre-fyra maskiner efter­frågas.

Ett typiskt arbete äger rum i närområdet där NCC på uppdrag av Karlstad kommun för Trivselhus räkning intill Klarälven anlägger 66 tomter från 500-1 300 kvadratmeter i området Karlberget. Kewab har fyra efterkrossar, två sorteringsverk och åtta förkrossar, var­av en Sandvik, här på plats liksom två av företagets Komatsu gräv­maskiner. Uppdragen består främst av grus- och berghantering inklusive krossning, uthyrning av entreprenadmaskiner och transport.

Ett bevis på ljuset i tunneln är att Kewab i februari fick en stororder från Fortum, som mestadels handlar om nedgrävning av elkablar för ett värde av 60 miljoner kronor. Avtalet är treårigt men med en option på två år.

I det stora entreprenadföre­tagets historia har många stora entreprenader passerat revy sedan 90-talet: Skoghalls ombyggnad till kartongfabrik, flygplatsen i Karlstad, vägsträckorna E 18–E 20 mellan Örebro och Arboga. Inte att förglömma det omfattande bygget av E6:an, som påbörjades 1999 och pågick fram till 2012.

– Under fjorton års tid hade vi konstant 15-20 maskiner med för­are utmed E6:an, säger Kenneth Wahlström.

Han hyser förhoppning om att det tas krafttag rörande dåliga vägar norr om Uddevalla och Vänersborg.

– Det är det hög tid nu, säger Kenneth Wahlström.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063