Ett rätt av tre möjliga
När småföretagarens vardag försvåras ytterligare med ett betungande sjuklöneansvar och ett icke fungerande trygghetssystem inser de flesta att regeringen sannerligen inte erbjuder morötter för att få fler att starta företag och arbetstillfällen utan snarare bygger hinder som förhindrar etableringen av nya jobb.
Många småföretagare såg, med i varje fall vissa förväntningar, fram mot den slutrapport som nyligen lämnades av Moderaternas grupp för ”Ansvar för ekonomin och full sysselsättning”. Visserligen aviseras ett intensifierat arbete för att få bort ”onödigt krångel”, men i grunden tycks rapporten mest vidga rättviseklyftan mellan stora och små företag. Framför allt som man lyfter fram betydelsen av lägre bolagsskatter, något som i första hand gynnar de stora företagen.
Nu är det inte bara regeringen som visar brist på god vilja. Även Radiotjänst gör sitt till för att lägga ytterligare sten på börda. För närvarande bedrivs en veritabel jakt på ägare av datorer och surf-
plattor för att tvinga dessa att betala in tv-licens.
Inte minst för en enskild företagare med kontoret i hemmet är den inställningen närmast ett hån – det kan till och med klassas som trakasserier. Antagligen utgår tjänstemännen på Radiotjänst från sin egen situation som uppenbarligen innebär gott om tid att titta på tv på webben under arbetstid. För den genomsnittlige småföretagaren handlar det snarare om att en tv möjligen kan sättas i gång i den privata sfären efter arbetsdagar som vanligtvis innebär en arbetsvecka på mellan 50 och 60 timmar. Bristen på verklighetsförankring är rent skrämmande, men ändamålet får helga medlen när Radiotjänst ser en möjlighet att tvinga småföretagarna att betala sin tv-licens två gånger. Möjligen är man influerade av regeringen som använder samma modell i Sundsvall där lokalbefolkningen ska tvingas betala för en ny vägbro både i form av kommunalskatt och bompengar.
Ett gissel av helt annat slag är alla de mer eller mindre oseriösa säljare av allsköns produkter
och tjänster som ofta riktar in sig på små näringsidkare, gärna äldre. Här finns kataloger av olika slag, webbtjänster, annonser, telefonabonnemang och mycket annat. Nyligen har Konsumentverket i form av Konsumentombudsmannen gått in som ombud för en drabbad person och stämt ett bolag som dragit på sig ungefär 60 anmälningar hos Konsumentverket och mer än 150 klagomål hos konsumentvägledare.
Företaget har satt i system att via telefon sälja fasta teleabonnemang till äldre personer med någon form av registrerad näringsverksamhet. Konflikterna har uppstått då företaget hävdat att det privatabonnemang kunden ansett sig teckna visat sig vara ett företagsabonnemang. Företaget hävdar dessutom att ångerrätten inte gäller samtidigt som abonnemanget blivit betydligt dyrare på grund av momspåslag.
En stor eloge till Konsumentverket som tar strid för att få bort en av småföretagarnas fallgropar. När får regeringen samma insikt?