Ständig kamp mot potthål
Trafikverket kämpar mot vägens vårtecken, både asfalterade och grusade vägar får rejäla törnar under vintern och det blir smärtsamt tydligt när tjälen nu snart börjar gå ur marken.
Våren nalkas , även om snöstormarna fortfarande yr på sina ställen. Trafikverket förbereder sig därför på att börja åtgärda tjälskador, och då kanske främst potthål.
Skadorna förekommer främst på mindre vägar, något som det finns många mil av i vårt avlånga land. Både grusvägar och asfalterade vägar råkar illa ut, inte minst eftersom den skyddande snön av logiska skäl ofta plogas bort. Detta gör att tjälen når djupare och ökar risken för tjälskador.
Enligt Trafikverket har vinterns kraftiga temperaturväxlingar slagit hårt mot de asfalterade vägarna. När det är varmt rinner tinat vatten ner i sprickorna, när det sedan blir kallt fryser vattnet till is och spräcker upp vägen, ett förlopp som kan gå väldigt fort.
Grusvägarna tinar inte lika snabbt. Först ut är det översta islagret, när det har smält kan grusvägarna bli instabila och i värsta fall ”flytande”. Först när vägen torkat återfår den sin ursprungliga funktion och en lagom snabb tjällossning med varma dagar och kalla nätter är därför att föredra.
Trafikverket försöker hålla stånd mot tjälskadorna genom att låta sina underentreprenörer laga sprickor, hål och ojämnheter som följer i vårvinterns spår. Skadorna ska märkas ut och när tjälen har gått ur marken ska de lagas permanent. Trafikverket uppmanar i detta sammanhang alla som ser tjälskador eller hål i vägen som inte är varningsmärkta att höra av sig med denna information till dem.
För att skydda vägarna mot onödiga skador gäller det framförallt att hålla vattnet stången. Dikning, dränering och avvattning är viktiga förebyggande åtgärder som förhoppningsvis ger vägen råg i ryggen att stå emot tjällossningen. Många dukar dock under, och Trafikverket manar trafikanterna till försiktighet.
– Vi vill rekommendera alla förare av tung trafik som färdas på små och medelstora vägar den här årstiden att kontrollera vägens status innan de åker, säger Ingvar Arebratt, sektionschef på Trafikverket, Underhållsområde Stockholm/Öst i ett pressmeddelande.
Den som vill kan hämta information om detta på nätet, Trafikverket har lagt in funktionen ”Läget i trafiken” på sin hemsida ( www.trafikverket.se ), där kan man bland annat se vilka vägar som har bärighetsnedsättning och vilka som rent utav är stängda på grund av tjälskador och tjällossning.