Kvotplikt för biobränsle
Andelen biobränsle i både bensin och diesel ska ökas nästa år. Det föreslår regeringen som också förordar att biogas och höginblandade bränslen ska få slippa skatt även i fortsättningen.
I dag är bensinen utblandad med ungefär fem volymprocent förnybara drivmedel, främst etanol. Dieseln har en viss andel fame inblandat, ett bränsle tillverkat av raps eller andra oljeväxter.
Regeringen föreslår nu i en promemoria att en kvotplikt för biobränsle införs. Det innebär i så fall att andelen låginblandade förnybara drivmedel i både bensin och diesel ska ökas.
EU:s bränslespecifikationer tillåter att man blandar in tio procent förnybara drivmedel i bensin och sju procent i dieseln. Regeringen förordar nu ett svenskt ”kvotpliktsystem som inom ramen för dessa specifikationer ökar andelen låginblandade biodrivmedel”.
Enligt ett pressmeddelande vill man också främja utvecklingen av de allra ”bästa” biobränslena. Kvotplikten ska därför bland annat innehålla ett krav på att drivmedelsbolagen ska tillhandahålla minst 9,5 procent förnybara drivmedel i diesel, det vill säga mer än bara fame.
Regeringen lyfter också fram utvecklingen av syntetisk diesel som kan tillverkas av till exempel skogsråvara och som kan blandas in i vanlig diesel i hur höga andelar som helst utan det krävs vare sig särskilda åtgärder eller särskilda motorer.
Regeringen föreslår också att den skattebefrielse som finns för biogas och höginblandade biobränslen som E85 ska bestå även efter 2013.
Tanken är att minska vårt beroende av fossila bränslen, målet är redan tidigare satt till att tio procent av den energi som används i transportsektorn ska vara förnybar 2020 och att den svenska fordonsflottan ska vara oberoende av fossila drivmedel 2030.
Kvotplikten föreslås träda i kraft den första maj 2014. Vid sidan av det nya, så kallade E10-bränslet ska dock även alternativ finnas till försäljning för äldre fordon som inte klarar E10-bränsle.